Κυριακή 21 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΥΓΕΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ
Η διείσδυση στην ιατρική εκπαίδευση και οι συνέπειες

Το φάρμακο σήμερα είναι εμπόρευμα και, επιπλέον, η ενημέρωση των γιατρών - φαρμακοποιών για τα καινούργια φάρμακα έχει δοθεί στις φαρμακευτικές εταιρείες. Το φάρμακο, αντί να παρέχεται δωρεάν σε όποιον το έχει ανάγκη, είναι πανάκριβο εμπόρευμα που αποφέρει τεράστια κέρδη στους φαρμακοβιομηχάνους. Οι σπουδές και η έρευνα υποτάσσονται σε αυτό το σκοπό, ενώ η καπιταλιστική ιδιοκτησία και στον κλάδο του φαρμάκου παίζει ιδιαίτερο ρόλο στην εμπορευματοποίηση της Υγείας συνολικά.

Η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης χρόνο με το χρόνο είναι ραγδαία: Στα 9 δισ. ευρώ ανέρχεται το 2009, έναντι 8 δισ. ευρώ το 2008 (αύξηση 12,4%). Το 2006 σε σχέση με το 2005 είχαμε αύξηση δαπάνης κατά 22,4%. Η εκτίναξη των φαρμακευτικών δαπανών έχει να κάνει κυρίως με τον ανταγωνισμό, τη ραγδαία αύξηση των τιμών των φαρμάκων, που επιβάλλουν τα μονοπώλια του κλάδου για να αυξάνουν τα κέρδη τους.

Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα μαρτυρίες φοιτητών της Ιατρικής Σχολής Αθήνας και του τμήματος Επισκεπτών/τριών Υγείας των ΣΕΥΠ στα ΤΕΙ Αθήνας, σύμφωνα με τις οποίες ήδη από τις σπουδές τους οι αυριανοί επιστήμονες εργαζόμενοι «γαλουχούνται» με το «ιδανικό» του φαρμάκου - εμπόρευμα. Από τη συζήτηση αναδεικνύονται οι τραγικές για το δημόσιο τομέα υγείας επιπτώσεις που συνεπάγεται η καπιταλιστική ιδιοκτησία στον κλάδο.

Η μόνη απάντηση που πρέπει να προτάξουν και να διεκδικήσουν τα λαϊκά στρώματα και οι εργαζόμενοι είναι: Αποκλειστικά δημόσιο, ενιαίο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας αναπτυγμένο σε όλες τις βαθμίδες, ώστε να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών, καμιά επιχειρηματική δράση στο χώρο, και δημόσιο ενιαίο φορέα φαρμάκου που θα έχει την ευθύνη της έρευνας, της παραγωγής, της εισαγωγής και διάθεσης όλων των σύγχρονων σκευασμάτων και δωρεάν παροχή φαρμάκου σε όσους το χρειάζονται.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ