Τρίτη 23 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Διάλογο κάνουμε μόνο για τις ανάγκες μας

Αποχώρησαν από τη σύσκεψη που διοργάνωσε χτες η κυβέρνηση υποσχόμενη ότι θα συζητήσει τα αιτήματά τους

Δε συζητάμε χωρίς μέτρα ουσιαστικής προστασίας, ξεκαθάρισαν οι άνεργοι
Δε συζητάμε χωρίς μέτρα ουσιαστικής προστασίας, ξεκαθάρισαν οι άνεργοι
Να παγιδεύσει τους εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Επιχείρησης, ώστε να εγκλωβιστούν σε ατέρμονους διαλόγους, υποστέλλοντας τη σημαία του αγώνα, για να περάσει τα αντεργατικά αντιλαϊκά της σχέδια σε βάρος τους, επιχείρησε χτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, οργανώνοντας μία σύσκεψη «σούπα», που επί της ουσίας ήταν κυβερνητική φιέστα, υπό την προεδρία της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη. Και μόνο η σύνθεση της σύσκεψης ήταν αρκετή για να δείξει τι πραγματικά σχεδίαζαν. Καλεσμένοι στη σύσκεψη ήταν - πέρα από τα ταξικά σωματεία της Ζώνης και τις εργοδοτικές ενώσεις - από εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων του Πειραιά, της Γραμματείας Επενδύσεων και Ανάπτυξης, μέχρι και μιας επιτροπής εργοδοτών που δεν αναγνωρίζεται ούτε από τις εργοδοτικές ενώσεις!

Η σύσκεψη αποφασίστηκε μετά τη δυναμική κινητοποίηση των εργατών της Ζώνης στα Διυλιστήρια Ασπροπύργου και υποτίθεται ότι τα θέματα που θα συζητούσαν θα ήταν στη βάση του διεκδικητικού πλαισίου που έχουν διαμορφώσει οι εργαζόμενοι. Δηλαδή άμεσα μέτρα για τη στήριξη των ανέργων, να προσληφθούν άνεργοι της Ζώνης για το έργο της επέκτασης της ΠΕΤΡΟΛΑ και όχι να χρησιμοποιηθούν, σύμφωνα με την οδηγία Μπολκεστάιν, «τσάμπα εργάτες» μέσω δουλεμπορικών κυκλωμάτων και από χώρες χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Επίσης μέτρα για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της Ζώνης.

Ωστόσο, οι εργατοτεχνίτες ήρθαν αντιμέτωποι με ένα «στημένο διάλογο» μακριά από τα αιτήματά τους, από όπου και αποχώρησαν, καταγγέλλοντας το παιχνίδι που πήγε να παιχτεί στις πλάτες τους. Να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της συνάντησης, έξω από το υπουργείο βρίσκονταν συγκεντρωμένοι άνεργοι της Ζώνης, διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμά τους στη δουλειά.

Αμέσως μετά την αποχώρηση ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σωτήρης Πουλικόγιαννης, μιλώντας στους ανέργους, τόνισε ότι είναι «τουλάχιστον προκλητικό, την ώρα που στη Ζώνη από την ανεργία οικογένειες δεν έχουν να πληρώσουν ούτε το ρεύμα, αυτοί να στήνουν "γεύματα εργασίας". Ξεκαθαρίζουμε ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τους μελλοντικούς σχεδιασμούς για τη ναυπηγοεπισκευή, αλλά αφού πρώτα - και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο - ληφθούν μέτρα για τους ανέργους», σύμφωνα με τα αιτήματα των σωματείων. Οπως ανακοίνωσε, άμεσα τα σωματεία προχωρούν σε συνεδριάσεις των διοικήσεων και γενικές συνελεύσεις για την κλιμάκωση του αγώνα.

Οσον αφορά τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τη Ζώνη, η Λ. Κατσέλη μετά τη σύσκεψη ανακοίνωσε τη δημιουργία θυγατρικής εταιρείας του ΟΛΠ με τίτλο «Ναυπηγοεπισκευαστικές Υπηρεσίες ΑΕ»(!), «αναπτυξιακά κίνητρα για τις επιχειρήσεις», εγκατάσταση πλωτής δεξαμενής και προώθηση του Μητρώου Επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ