Κυριακή 28 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Η χαρμολύπη της ζωής

1. Χαρούμενα λυπημένο: Ετσι βρίσκει ετούτη η άνοιξη τον Ελληνα. Προσπαθεί μέσω της χαρμολύπης, να μετασχηματίσει το χάλι του σε καλοσύνη προς όλους.

2. Εν καιρώ θλίψεως, όταν τα μάτια μαραίνονται χωρίς να καταλάβουμε πώς, ανατρέπονται τα συντρίμμια της πραγματικότητας στο όνομα της χαρμολύπης.

3. Η χαρμολύπη δίνει στον καθένα (ακόμη και τώρα, μέσα στο ψυχολογικό ολοκαύτωμα της Ευρώπης) τη διαύγεια εκείνη που του επιτρέπει να δει πόσο υψηλός είναι ο τόπος μας.

4. Η χαρμολύπη απέναντι σε κάθε παράβαση και ανομία εις βάρος μας γίνεται δύναμη στο μοναδικό κέντρο που σχηματίζεται μέσα μας - την καρδιά.

5. Η αίσθηση της χαρμολύπης σε βοηθά να μην επιθυμείς να είσαι κάποιος άλλος. Αφήνεσαι μέσα σου με τον πιο απλό τρόπο, αυτό της αναπνοής, κι εκείνη σε ταξιδεύει.

6. Η χαρμολύπη δεν έχει σχέση με την καχυποψία, που είναι η μεγάλη αρρώστια της εποχής. Δεν είναι ψυχρότητα. Είναι μια νέα αρχή μέσα στο καθεστώς, γιατί οξύνει τη συνείδηση, ώστε να μην αιφνιδιάζεται.

7. Οι Χριστιανοί, από έπαρση όπως πάντα, προσπάθησαν να στριμώξουν τη χαρμολύπη στα γνωστά κτίσματα. Μετά τη φράση «εν εκκλησίαις ευλογείτε τον Θεόν», οικειοποιούνται τη χαρμολύπη σαν ένα ακόμη τρόπαιο στην ατέλειωτη λίστα της ιδιοκτησίας τους. Παρ' όλα αυτά η χαρμολύπη τούς περιλαμβάνει. Παραφράζοντας τους ψαλμούς στη γλώσσα της χαρμολύπης: Φτωχός και λυπημένος ας υψωθώ. Αφού δεν άρπαξα, δεν έχω να επιστρέψω τίποτα. Παρηγοριά δεν βρήκα. Με δοκίμασαν όπως δοκιμάζουν το νόμισμα. Οσα χαρίσματα έλαβα τα μοίρασα στους ανθρώπους, η κρίση των οποίων ήταν άβυσσος μεγάλη, αφού σώζει ανθρώπους και κτήνη ταυτόχρονα.

8. Η χαρμολύπη ανασταίνει τη γλώσσα από την οκνηρία ενός πρωθυπουργού, που την αγνοεί και τη βυθίζει. Η γλώσσα που έπρεπε διαρκώς να προκαλεί ταραχή ξέπεσε, έγινε νόμος χωρίς κρίση για ό,τι συμβαίνει, νόμος ψυχρός και απρεπής.

9. Η χαρμολύπη ουδεμία σχέση έχει με τους ακροβατισμούς και το κρεβάτι της ψυχανάλυσης, γνωστό και ως κρεβάτι του καημένου. Η χαρμολύπη βρίσκεται στη φράση του Σιλέσιου: «Το σώμα μου είναι ένα κέλυφος που μέσα του θα εκκολαφτεί ένας νεοσσός από το πνεύμα της αιωνιότητας».

10. Η χαρμολύπη είναι παρηγοριά. Το καταφέρνει γιατί έχει ασκηθεί να μην καυχιέται ούτε να μαζεύει πλούτη. Ετσι εξετάζει από την ανάποδη όλες τις βεβαιότητας που μας ταλανίζουν.

11. Η χαρμολύπη είναι ένα φυσικό πλεονέκτημα που πρέπει να μοιράζεται. Κακά τα ψέματα, μόνο η λύπη μας συγκρατεί από την τρέλα τού να ξεχωρίζει ο ένας εις βάρος του άλλου. Μόνο η λύπη ξεπερνά την αδιαφορία για τον πλησίον, διαλύει την κερδοφόρα φιλανθρωπία και δεν επιτρέπει στους εκπροσώπους της να παραμυθιάζονται ότι εξαγοράζουν παράδεισο. Η χαρμολύπη είναι αγνότητα.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ