Τετάρτη 24 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
100ή ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ
Επίκαιρο το μήνυμα της εξέγερσης!

Την Κυριακή, 28 Μάρτη, η αγωνιστική εκδήλωση της ΠΑΣΥ στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων

Με αγωνιστική εκδήλωση στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, που οργανώνει η ΠΑΣΥ, στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής, 28 Μάρτη, θα τιμηθεί η 100ή Επέτειος του Κιλελέρ.

Στην εκδήλωση καλούνται να παραβρεθούν αγρότες από όλη την Ελλάδα, αλλά και εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι και νεολαίoι, για να σταλεί το μήνυμα της πάλης για τη συγκρότηση του Κοινού Λαϊκού Μετώπου που θα αγωνίζεται για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και για την ανάδειξη της Λαϊκής Εξουσίας.

Η ΠΑΣΥ δηλώνει πως ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς συνεχίζεται, πιο αποφασιστικά, πιο μαχητικά, με τα αιτήματα που πρόσφατου αγροτικού ξεσηκωμού, που είναι:

  • Μη διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη».
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και εγγυημένες τιμές στα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα.
  • Προστασία της ντόπιας παραγωγής από ομοειδή εισαγόμενα.
  • Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και μηχανήματα και των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης, με μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ και επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων κ.ά.
  • Πάγωμα των αγροτικών χρεών, για τρία χρόνια, με παραγραφή των πανωτοκίων.
  • Πλήρης ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος και άμεση αντιμετώπιση των χρεών του.
  • Να μην μπει φορολογία στα χωράφια.
  • Να διπλασιαστούν οι συντάξεις του ΟΓΑ, να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, να χορηγείται σύνταξη χηρείας στους αγρότες και στις αγρότισσες και οι πολύτεκνες αγρότισσες να έχουν τα ίδια δικαιώματα που ισχύουν στις άλλες κατηγορίες πολυτέκνων.
Τοπικές εκδηλώσεις

Τις περασμένες μέρες έγιναν εκδηλώσεις τιμής για το Κιλελέρ στα Ορφανά της Καρδίτσας και στην Αγιά της Λάρισας, στις οποίες μίλησε ο Β. Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ.

Την εκδήλωση στα Ορφανά οργάνωσαν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, οι αγροτικοί σύλλογοι των χωριών Ορφανά, Φύλλου και Λεύκης, και το Δημοτικό Διαμέρισμα Ορφανών του Δήμου Φύλλου.

Την 1η Μάρτη του 1910, λίγο πριν την εξέγερση του Κιλελέρ και λίγο μετά το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο στην πόλη της Καρδίτσας, ξεσηκώθηκαν οι κολίγοι των Ορφανών. Αφορμή ήταν η έξωσή τους από τα σπίτια - καλύβες στην οποία προχώρησε ο τσιφλικάς. Αντιδρώντας σ' αυτήν την έξωση, 400 κολίγοι πήγαν στο διπλανό χωριό Πέτρινο και έκαψαν σπίτια και αποθήκες του εκεί τσιφλικά. Στη συνέχεια, παίρνοντας γκράδες κι άλλα όπλα, πήγαν στο σιδηροδρομικό σταθμό των Ορφανών, όπου προσπάθησαν να ξηλώσουν τις σιδηροδρομικές γραμμές.

Το κράτος των τσιφλικάδων και των αστών θέλησε να αντιδράσει άμεσα και ο τότε νομάρχης Λάρισας έβαλε στρατό μέσα στο τρένο για να χτυπήσει, αν χρειαστεί, τους εξεγερμένους κολίγους, ενώ έδωσε εντολή στη Χωροφυλακή Λάρισας να επέμβει. Αυτή όμως δεν υπάκουσε, επικαλούμενη το γεγονός ότι τα «επεισόδια» ελάμβαναν χώρα σε περιοχή άλλου νομού, όπου δεν είχε δικαιοδοσία.

Για το πώς συνδέεται το «τότε» της εξέγερσης των κολίγων με το «τώρα» των μεγάλων αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς, έκανε λόγο στην ομιλία του ο Β. Μπούτας - μίλησαν, επίσης, ο δήμαρχος Φύλλου, Δ. Αγγέλου και ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος, Σπ. Τζιβένης - υπογραμμίζοντας την ανάγκη της κοινής πάλης αγροτών - εργατών - αυτοαπασχολούμενων με στόχο την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας και την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής υπέρ των μικρομεσαίων αγροτών και προς όφελος του ελληνικού λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ