Τετάρτη 24 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΗ ΒΕΝΖΙΝΗΣ
Νέες ανατιμήσεις και πλαφόν για την ... όρεξη

Με την επιβολή πλαφόν στην τιμή πώλησης στις βενζίνες σε οκτώ νομούς μέχρι τις 11 του Απρίλη, έρχεται η κυβέρνηση να δημαγωγήσει περί συγκράτησης της αισχροκέρδειας. Το πλαφόν θα ισχύσει από σήμερα στους τέσσερις νομούς της Κρήτης και σε Δωδεκάνησα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα, Φωκίδα. Η Ανώτατη Τιμή Πώλησης θα διαμορφώνεται στη βάση του μέσου όρου των τιμών διυλιστηρίου των τεσσάρων προηγούμενων ημερών από τον υπολογισμό και θα επιβαρύνεται με ένα ορισμένο ποσοστό κέρδους του πρατηριούχου.

Το μέτρο οδηγεί σε τιμές βενζίνης (με βάση τις χτεσινές τιμές) από 1,477 ευρώ ανά λίτρο στην Πρέβεζα, έως 1,562 ευρώ ανά λίτρο στο Ρέθυμνο!!! Πρόκειται για ενδεικτικές τιμές που ξεπερνούν τον πανελλαδικό μέσο όρο, καθώς την περασμένη Παρασκευή 19 του Μάρτη η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώθηκε στα 1,428 ευρώ ανά λίτρο, από 1,394 ευρώ ανά λίτρο. Πρόκειται για αύξηση κατά 2,44%.

Η δυνατότητα ελεύθερης διαμόρφωσης των τιμών, που απαίτησαν οι αγορές και πρόθυμα θέσπισαν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού, δίνουν τη δυνατότητα σε όλη την αλυσίδα της εμπορίας της βενζίνης να τη διαθέτει σε όποια τιμή θέλει, σε οποιοδήποτε στάδιο. Τα περί αισχροκέρδειας που ακούγονται από την κυβέρνηση είναι μια φτηνή δημαγωγία, αφού δεν υπάρχει νόμος που να θέτει περιορισμούς στο κέρδος που μπορεί να αποκομίσει κάποιος από την πώληση της βενζίνης.

Tην αντίθεσή της στην επιβολή ανώτατης τιμής στις λιανικές τιμές των υγρών καυσίμων εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας (ΟΒΕ). Οπως σημειώνει, «αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να επιβάλει ανώτατη τιμή στα πρατήρια και αφήσει ανεξέλεγκτες τις τιμές των διυλιστηρίων και των εταιρειών θα πρόκειται για παραλογισμό και μεγάλη επιχείρηση εξαπάτησης των καταναλωτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ