Παρασκευή 2 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ - ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ
Ιμπεριαλιστική φιλανθρωπία

Ουσιαστική βοήθεια προσφέρουν οι χώρες της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για την Αμερική

Αθλια εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση στην Αϊτή για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους
Αθλια εξακολουθεί να παραμένει η κατάσταση στην Αϊτή για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους
ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.--

Η αυτοϊκανοποίηση από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις περίσσεψε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη μετά το πέρας της Συνόδου των λεγόμενων «Δωρητών για την Αϊτή», καθώς τονίστηκε πέραν του δέοντος ότι η βοήθεια που προσφέρθηκε ξεπερνά κάθε προσδοκία...

Στη διάσκεψη συμμετείχαν 100 χώρες, οι οποίες δεσμεύτηκαν να δώσουν συνολικά στην Αϊτή 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια, τα προσεχή δύο χρόνια, ενώ μακροπρόθεσμα έχουν δεσμευτεί να χορηγήσουν βοήθεια ύψους 9,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις μεγαλύτερες προσφορές έκαναν οι ΗΠΑ και η ΕΕ, αλλά και «οργανισμοί» όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και όργανα που επί δεκαετίες ασελγούν πάνω στην Αϊτή και οι οποίες φέρουν ακέραια την ευθύνη για την καταστροφή της χώρας, καταστροφή που είχε συντελεστεί πολύ πριν το σεισμό της 12ης Γενάρη που κόστισε, επισήμως, τη ζωή σε 222.000 ανθρώπους ενώ άφησε στους δρόμους περισσότερους από 1 εκατ. πολίτες.

Εντούτοις, η «προσφορά» καταρχήν είναι ο μανδύας του «ανθρωπιστικού ιμπεριαλισμού» και οι δηλώσεις της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ότι «οι Αϊτινοί θα αποφασίσουν για το μέλλον τους και το πώς θα γίνει η ανοικοδόμηση» επιβεβαιώνουν τις προθέσεις των «δωρητών» ειδικά όσων έσπευσαν να εισβάλουν και να υποβάλουν σε νέα κατοχή την ισοπεδωμένη Αϊτή.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι το άθροισμα του ποσού (2,147 δισ. δολάρια) που προσφέρουν οι μεγαλύτερες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και συνάμα «μεγαλύτερες δωρήτριες», είναι μικρότερο από αυτό που προσφέρουν (2,420 δισ. δολάρια) ως ένδειξη αλληλεγγύης και φυσικά δίχως κανένα αντάλλαγμα και δίχως να προσβλέπουν σε κανένα γεωπολιτικό ή άλλο όφελος οι χώρες της Μπολιβαριανής Συμμαχίας για την Αμερική -ALBA (Κούβα, Βενεζουέλα, Βολιβία, Εκουαδόρ, Νικαράγουα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Ντομινίκα και Σεντ Βίνσεντ και Γρεναδίνες). Πρόκειται για ένα ποσό που θα δοθεί από το 2010 έως το 2016 με τη μορφή είτε της βοήθειας αλλά κυρίως μέσω σχεδίων ανοικοδόμησης και ανάπτυξης της Αϊτής, όπως δήλωσε στο περιθώριο της διάσκεψης στο πρακτορείο NOTIMEX ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής της Βενεζουέλας, Φρανσίκο Αρίας Κάρδενας.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες, Παρίγια, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη διάσκεψη τόνισε ότι «αποτελεί ηθική υποχρέωση των χωρών να παρέχουν επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια όχι όμως μόνο για την ανοικοδόμηση, αλλά κυρίως για την ανάπτυξη της χώρας» και κάλεσε ότι όποια βοήθεια θα δοθεί θα πρέπει να είναι προς όφελος του αϊτινού λαού, ειδικά των φτωχών και των εξαθλιωμένων, που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία.

«Είναι ανάγκη να υπάρξει ενότητα στην Αϊτή και όχι σχέδια αμφίβολων φιλανθρωπιών ή η χώρα να διαχωριστεί σε ζώνες αγοράς», τόνισε ο επικεφαλής της κουβανικής διπλωματίας και έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Το πρόγραμμα για την Ανοικοδόμηση και την Ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αϊτής, πρόγραμμα που σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση της Αϊτής σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Κούβας, της Βενεζουέλας και άλλων κυβερνήσεων χωρών της περιοχής, πρόγραμμα που θα εξασφαλίσει ολική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε φτωχούς και χαμηλά αμειβόμενους, πρόγραμμα που ήδη έχει προχωρήσει και έχει δημιουργήσει 101 Κέντρα Υγείας που έχουν αντιμετωπίσει 2.800.000 ασθενείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ