Παρασκευή 2 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ
Εκλογές με μποϊκοτάζ

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Το κόμμα των πρώην ανταρτών του σουδανικού νότου, «SPLM», αποφάσισε χτες τη μη συμμετοχή του υποψήφιου του Γιασάρ Αρμάν στις προεδρικές εκλογές της 11ης ως τις 13 του μήνα και μποϊκοτάρισμα των κάλπεων που θα στηθούν στο βόρειο Σουδάν και στο Νταρφούρ, επικαλούμενο την αστάθεια που επικρατεί σε διάφορες περιοχές της χώρας αλλά και τις «αναρίθμητες παραβιάσεις» της εκλογικής νομοθεσίας από το κυβερνών «Εθνικό Κόμμα του Κογκρέσου» του Προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ.

Η απόφαση ανακοινώθηκε λίγο μετά την άφιξη του Αμερικανού απεσταλμένου στο Σουδάν Σκοτ Γκράτιον ο οποίος χτες ξεκίνησε συνομιλίες με Σουδανούς πολιτικούς ηγέτες με σκοπό (υποτίθεται) την άρση της πολιτικής έντασης μόλις ένα 10μερο πριν τις κρίσιμες εκλογές που αναμένονταν να είναι οι πρώτες πολυκομματικές και ελεύθερες εκλογές μετά από 2,5 δεκαετίες...

Εκτός απ' το SLPLM και άλλα 17 κόμματα της αντιπολίτευσης προσανατολίζονταν σε μποϊκοτάρισμα των κάλπεω,ν καθώς πριν λίγες μέρες ζήτησαν απ' τον πρόεδρο Μπασίρ την αναβολή των εκλογών ως τον Νοέμβρη, αφού παρέμεναν σε εκκρεμότητα σημαντικά ζητήματα που αφορούν την εκλογική διαδικασία (π.χ. μη εγγραφή εκατοντάδων χιλιάδων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους κ.λπ). Τότε, ο Μπασίρ είχε απορρίψει την πρόταση για αναβολή των εκλογών απειλώντας με ματαίωση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Νότιου Σουδάν που είχε προγραμματιστεί για το Γενάρη του 2011.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ