Παρασκευή 9 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Στρατιωτική συνεργασία με ΝΑΤΟικό καπέλο

Οι νηοψίες του τουρκικού ναυτικού στις ελληνικές θάλασσες είναι αυτονόητες για τη λυκοσυμμαχία

Για το ΝΑΤΟ ο χώρος του Αιγαίου είναι μια λίμνη της λυκοσυμμαχίας. Για την ελληνική αστική τάξη και τις κυβερνήσεις της, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό είναι ο σύμμαχος στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ο συνεργάτης στις ΝΑΤΟικές νηοψίες

Motion Team

Για το ΝΑΤΟ ο χώρος του Αιγαίου είναι μια λίμνη της λυκοσυμμαχίας. Για την ελληνική αστική τάξη και τις κυβερνήσεις της, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό είναι ο σύμμαχος στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ο συνεργάτης στις ΝΑΤΟικές νηοψίες
Τα πρόσφατα πέρα - δώθε τουρκικών πολεμικών πλοίων, μέχρι το Σούνιο και σε απόσταση βολής από την Αθήνα, κατά παράβαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, κάθε άλλο παρά προκλήσεις αποτελούν για το ΝΑΤΟ, αφού δεν είναι παρά μια αντανάκλαση των μελλοντικών διευθετήσεων για το Αιγαίο, πάνω στο έδαφος μιας ΝΑΤΟικών προδιαγραφών στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας.

Είναι αυτή η συνεργασία που προωθείται και με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), τα οποία ανακοινώθηκαν χτες στην Αγκυρα, σε συνέχεια όσων έχουν προωθηθεί τις τελευταίες δεκαετίες.

Πρόκειται για μέτρα που συγκλίνουν σε τέτοιες διευθετήσεις στο Αιγαίο, που θα διευκολύνουν την εύρυθμη λειτουργία του ΝΑΤΟ, μέσα από τη δημιουργία ενός καθεστώτος ελληνοτουρκικής συνδιαχείρισης σε βάρος πάντα των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της άμυνας της χώρας.

Απώτερος στόχος των ιμπεριαλιστικών επιτελείων, η υποχώρηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και η πλήρης ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου, ώστε χωρίς εμπόδια να υπηρετούνται οι στρατηγικοί σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστικών επιτελείων, για την «αντιπυραυλική ασπίδα», διείσδυση στην ευρύτερη περιοχή και έλεγχο των περασμάτων του πετρελαίου, αλλά και των ενδεχομένων κοιτασμάτων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το τουρκικό πολεμικό πλοίο τα ξημερώματα της 24ης Μάρτη 2010 κι ενώ κινούνταν παράνομα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, επιχείρησε να κάνει έλεγχο εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων στο στενό μεταξύ Εύβοιας και Ανδρου (Καφηρέας), σε ελληνικό εμπορικό πλοίο. Ωστόσο, η ενέργεια αυτή για τα ΝΑΤΟικά δεδομένα είναι μια καθημερινότητα στο πλαίσιο της δράσης των «συμμαχικών» δυνάμεων στον ενιαίο χώρο δράσης που κινούνται.

Με βάση τη ΝΑΤΟική λογική, δεν μπορεί να θεωρηθεί πρόκληση, αφού το πλοίο κινούνταν στον ενιαίο επιχειρησιακά χώρο, όπου αναπτύσσονται οι ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις «αντιτρομοκρατικού πολέμου». Πρόκειται για μια επιχείρηση κατά τα πρότυπα των νηοψιών που κάνουν τα ΝΑΤΟικά πλοία, από κοινού ελληνικά και τουρκικά, στα πλαίσια της επιχείρησης «καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Δίπλα - δίπλα σε ΝΑΤΟικές νηοψίες

Το τουρκικό πολεμικό πλοίο ζήτησε από το εμπορικό πλοίο στοιχεία δρομολογίου (λιμένα κατάπλου, απόπλου, όνομα), δηλαδή όλα όσα προηγούνται μιας νηοψίας. Εξάλλου ελληνικά και τουρκικά πλοία χρησιμοποιούν από κοινού ελληνικά και τουρκικά λιμάνια και εγκαταστάσεις, στο πλαίσιο των κοινών ΝΑΤΟικών επιχειρήσεων που πραγματοποιούν μαζί με άλλα «συμμαχικά» πλοία.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις:

-- «ACTIVE ENDEAVOUR» («Ενεργό εγχείρημα»), όπου ελληνικά και τουρκικά πολεμικά πλοία συμμετέχουν από κοινού στη ΝΑΤΟική επιχείρηση, χρησιμοποιώντας σε πολλές περιπτώσεις το Ναύσταθμο Κρήτης (Σούδα) ως προκεχωρημένη βάση υποστήριξης, με αποστολή την εκτέλεση περιπολιών - νηοψιών σε όλη την έκταση του Αιγαίου και συνολικά της Μεσογείου, από το Γιβραλτάρ μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο και το Σουέζ.

-- «ENDURING FREEDOM» («Διαρκής ελευθερία»), στην οποία επίσης συμμετέχουν ελληνικά και τουρκικά πολεμικά πλοία στην επιχείρηση, μια επιχείρηση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή της Νότιας Ασίας (Ερυθρά Θάλασσα, Αραβική Θάλασσα, Περσικός Κόλπος, Ινδικός Ωκεανός) όπου και εδώ ο Ναύσταθμος Σούδας διατίθεται για τις ανάγκες αυτής της επιχείρησης ως προκεχωρημένη βάση.

-- «OCEAN SHIELD» («Ασπίδα των ωκεανών») είναι η ΝΑΤΟική επιχείρηση που εκτυλίσσεται στον Ινδικό Ωκεανό με πρόσχημα την καταπολέμηση της πειρατείας, όπου συμμετέχουν ελληνικές και τουρκικές φρεγάτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ