Κυριακή 11 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ
Στο πλευρό του κεφαλαίου

Η τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΓΣΕΕ που έγινε την περασμένη Παρασκευή, σε περίοδο που ήδη έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του πρώτου πακέτου αντεργατικών μέτρων και έχει ξεκαθαριστεί ότι το αμέσως επόμενο διάστημα έρχονται νέα ακόμα πιο επώδυνα, είναι αποκαλυπτική για τον αντεργατικό ρόλο της πλειοψηφίας της.

ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ) απέρριψαν την πρόταση του ΠΑΜΕ για κλιμάκωση του αγώνα με την κήρυξη 48ωρης απεργίας στις 21 και 22 Απρίλη. Αποφάσισαν - ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ - να εξουσιοδοτήσουν την Εκτελεστική Επιτροπή να κηρύξει απεργία, αν χρειαστεί! Σαν να λένε στους εργαζόμενους «ό,τι έγινε, έγινε και δεν αλλάζει. Σκύψτε το κεφάλι, αποδειχθείτε τα μέτρα». Στόχος της ΠΑΣΚΕ είναι να αθωώσει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και να πείσει τους εργαζόμενους ότι ο μοναδικός τους αντίπαλος είναι οι αγορές, γενικά και αόριστα. Ταυτόχρονα, προσπαθεί να κερδίσει πολύτιμο χρόνο για λογαριασμό της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Στην κατεύθυνση αυτή επιτέθηκε στο ΠΑΜΕ, λέγοντας ότι οι αναλύσεις του και οι εκτιμήσεις του είναι ψεύτικες και ότι στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους. Πρόβαλλε τη στάση της αναμονής για το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Ασφάλιση, ενώ οι εξαγγελίες της κυβέρνησης έχουν κάνει σαφές ότι οδηγεί κυριολεκτικά στη διάλυσή της. Εφτασε, ακόμα, να ισχυριστεί ότι το νομοσχέδιο για τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις περιέχει βελτιώσεις...

Στην ίδια ρότα και η ΔΑΚΕ. Η όποια διαφωνία της αποσκοπεί αποκλειστικά στο να ασκήσει μια στείρα - και παραπλανητική για τους εργαζόμενους - αντιπολίτευση προκειμένου να εξυπηρετήσει μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Χαρακτηριστικό είναι ότι μπροστά στην αντεργατική λαίλαπα πρότεινε αντί για απεργία να γίνουν άλλου είδους κινητοποιήσεις.

Η δε «Αυτόνομη Παρέμβαση», οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δικαιολόγησαν τη συμμετοχή τους στο προεδρείο της ΓΣΕΕ για να συμβάλουν στην επανάκτηση της αξιοπιστίας της στους εργαζόμενος, στον ταξικό επαναπροσανατολισμό της καλλιεργώντας αυταπάτες ότι μπορεί να εκφράσει τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργατικών οικογενειών. Την ίδια ώρα, την περασμένη Παρασκευή, σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, έκαναν ό,τι μπορούσαν, προκειμένου να μη ληφθεί απόφαση για απεργία σε ημερομηνίες ίδιες με αυτές που πρότεινε το ΠΑΜΕ. Το ίδιο ακριβώς είχε κάνει και τον περασμένο Δεκέμβρη όταν ο εκπρόσωπος της «Αυτόνομης Παρέμβασης» στην ΑΔΕΔΥ είχε πει να γίνει απεργία, αλλά όχι την ίδια μέρα με το ΠΑΜΕ. Τελικά, αποκαλύπτονται ως «λαγός» της ΠΑΣΚΕ, στην υποταγή των εργατών στο κεφάλαιο.


Χ.Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ