Πέμπτη 15 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Μερική δουλειά» για τους εργαζόμενους

Για την εξασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου καρατομούνται εργασιακά δικαιώματα

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Το καθεστώς της μερικής ανεργίας, όπου οι εργοδότες, αντί να προχωρούν σε απολύσεις, περιορίζουν τις ημέρες απασχόλησης και τους μισθούς όχι μόνο σε εβδομαδιαία βάση αλλά και για μεγάλα χρονικά διαστήματα θα διευρύνει η γερμανική κυβέρνηση τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2012.

Πρόκειται για χρονική διεύρυνση περίπου ενάμιση χρόνου περισσότερο από όσο είχε αρχικά προβλεφθεί, πάντα με πρόσχημα την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης, σύμφωνα με το νομοσχέδιο της υπουργού Απασχόλησης Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν που αναμένεται να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Handelsblatt.

Για τη διάπραξη ενός ακόμη εγκλήματος σε βάρος των εργαζομένων τα επίσημα στατιστικά στοιχεία αποτελούν την ...«επιστημονική νομιμοποίηση». Ετσι, βάσει των στοιχείων που δόθηκαν στη δημοσιότητα τον Φεβρουάριο από το Ινστιτούτο Ερευνας της Απασχόλησης (IAB) «το καθεστώς της μερικής ανεργίας επέτρεψε τη διάσωση 1,2 εκατομμυρίου θέσεων εργασίας στη Γερμανία κατά το 2009, ενώ το καθεστώς επιτρέπει στις εταιρείες να διατηρούν τους εργαζομένους τους όταν περιορίζεται η επιχειρηματική δραστηριότητα, με τις αμοιβές τους να πληρώνονται από το κράτος, δηλαδή από τα χρήματα των φορολογουμένων, δηλαδή των ίδιων των εργαζομένων»!

Το σχήμα της μερικής ανεργίας ίσχυε και πριν από την κρίση, αλλά κατά τη διάρκειά της επεκτάθηκε για μεγαλύτερη «αποτελεσματικότητα», ενώ ουκ ολίγοι από τους μεγάλους ομίλους που είναι εισηγμένοι στο χρηματιστήριο και τα κέρδη τους είναι ιλιγγιώδη προσέφυγαν στο καθεστώς της μερικής ανεργίας. Ανάμεσά τους η αυτοκινητοβιομηχανία Daimler, οι σιδηρουργικές Salzgitter και Thyssenkrupp ακόμη και η Lufthansa.

  • Την κήρυξη απεργίας για την επόμενη εβδομάδα σχεδιάζει το συνδικάτο των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στη Γερμανία ζητώντας μεταξύ άλλων μείωση του ωραρίου και μισθολογικές αυξήσεις. Η γερμανική υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας (DFS) ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στα γερμανικά δικαστήρια για να κηρυχθεί παράνομη μια ενδεχόμενη καθολική απεργία αξιώνοντας το 25% των εργαζομένων να εργαστεί ως προσωπικό ασφαλείας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ