Πέμπτη 15 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ - ΙΝΔΙΑΣ - ΚΙΝΑΣ
Διεκδικούν ρόλο οι αναδυόμενες δυνάμεις

Οι χώρες της λεγόμενης συνεργασίας BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) πραγματοποιούν σήμερα και αύριο Σύνοδο Κορυφής στη Βραζιλία, όπου σκοπεύουν να καταλήξουν σε κοινές θέσεις - προτάσεις «για την εξάλειψη των συνεπειών της παγκόσμιας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, προτείνοντας τη μεταρρύθμιση των παγκόσμιων θεσμών, στους οποίους πιστεύουν ότι θα πρέπει να έχουν έναν πιο αναβαθμισμένο ρόλο».

Στην ατζέντα της Συνόδου βρίσκονται τα ζητήματα της μεταρρύθμισης του παγκόσμιου νομισματικού συστήματος και η παγκόσμια κατάσταση στον τομέα της ενέργειας. Αν και τα αποτελέσματα της Συνόδου δεν μπορούν άμεσα να επηρεάσουν το σημερινό συσχετισμό στις διεθνείς ιμπεριαλιστικές ενώσεις, είναι αναμφίβολο πως θα ληφθούν υπόψη από τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Ηδη τα κράτη της BRIC συνεργάζονται στενά στο πλαίσιο των 20 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών (G20), ενώ κάνουν προσπάθειες να συντονιστούν και στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Οπως δήλωσε ο Αρκάντι Ντβορκόβιτς, συνεργάτης του Πρόεδρου της Ρωσίας, «όλες οι χώρες της BRIC αναπτύσσονταν με υψηλότερους ρυθμούς, σε σύγκριση με την παγκόσμια οικονομία, στη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Αυτό μας συνενώνει. Εκτός αυτού, όλες οι χώρες μας ως σήμερα βρίσκονται χαμηλότερα από το επίπεδο, που μπορεί να μας κατατάξει στην κατηγορία των αναπτυγμένων χωρών. Αυτό σημαίνει ότι ενώπιόν μας τίθενται οι ίδιοι στόχοι, που συνδέονται με την ανάπτυξη της οικονομίας, τον εκσυγχρονισμό των τεχνολογιών και την ανάπτυξη του κοινωνικού συστήματος. Η ομοιότητα των προτεραιοτήτων καθορίζει το δυναμικό σύμπραξης και το ότι στη συνεργασία θα μπορέσουμε να πετύχουμε περισσότερα και να πετύχουμε ταχύτερα τους στόχους που θέτουμε».


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ