Παρασκευή 16 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Οι 47

Φέτος, στις 9 Μάη, τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης, προγραμματίζεται να ανάψει ξανά... η «αιώνια φλόγα» στο Νεκροταφείο Πρεομπραζένσκι της Μόσχας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πολεμικό κενοτάφιο της πρωτεύουσας. Φτιάχτηκε τον 18ο αιώνα με αφορμή μια επιδημία πανώλης. Εκεί, εκτός από υψηλόβαθμους στρατιωτικούς και πολιτικούς παράγοντες της ΕΣΣΔ, είναι θαμμένοι οι αξιωματικοί και οι δόκιμοι της 2ης Σχολής Πεζικού που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι την Επανάσταση από την ανοιχτή, ένοπλη αντεπαναστατική ανταρσία της Κροστάνδης το 1921.

Δίπλα τους, θάφτηκαν και 10.678 μαχητές και αξιωματικοί του Κόκκινου Στρατού που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπίζοντας και πάλι τη σοσιαλιστική πατρίδα, αυτή τη φορά κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου. Προς τιμήν τους, το 1956 άναψε στο Πρεομπραζένσκι για πρώτη φορά η «αιώνια φλόγα», έντεκα χρόνια πριν την πιο γνωστή «φλόγα» στο «Αλεξαντρόφσκι σαντ».

Ανάμεσά τους υπάρχουν και 47 πραγματικά «άγνωστοι στρατιώτες», που ουδέποτε επιτεύχθηκε η ταυτοποίησή τους. Παρέμειναν «ανώνυμοι» για πάντα, αλλά θάφτηκαν δίπλα στους συντρόφους τους και τιμήθηκαν από το κράτος και το λαό τους όπως τους άξιζε.

Ο δαυλός κρατούσε ζωντανή τη μνήμη επί 40 συνεχόμενα χρόνια μέχρι και το 2004, οπότε χάλασε το σύστημα του φυσικού αερίου που τον τροφοδοτούσε. Εκτοτε, καμία αρχή του μετασοβιετικού, αστικού καθεστώτος - με τους κατά τα άλλα φλύαρους «υπερπατριώτες» εκπροσώπους του - ασχολήθηκε με αυτήν. Μόνο ο λαός της Μόσχας, κάθε χρόνο, στις 9 Μάη, άναβε και πάλι τη φλόγα για λίγο με μπαλόνια γκαζιού. Μάλιστα, εμφανίστηκε και μια «παράδοση»: Οι παππούδες και οι γιαγιάδες έριχναν από το πενιχρότατο εισόδημά τους όσα καπίκια μπορούσαν στη θέση της «φλόγας». Οχι γιατί θα «συγκινούνταν» οι αρχές. Αλλά «γιατί έτσι πρέπει», όπως απάντησαν κοφτά στο δημοσιογράφο της «Ισβέστια» που τους είδε πριν λίγες μέρες να επαναλαμβάνουν αυτή την κίνηση.

Μέσα σε αυτό το «έτσι πρέπει», μέσα σε αυτή την αμίλητη, περήφανη «παρέλαση» των παππούδων και των γιαγιάδων πάνω από τη σβησμένη φλόγα για να ρίξουν τα ελάχιστα κέρματα από το υστέρημά τους, κρύβεται η αξιοπρέπεια ενός λαού που αρνείται να ξεχάσει. Αρνείται να δεχθεί την εκδοχή της ιστορίας τους, όπως προσπαθούν να τους την επιβάλλουν οι εγχώριοι και οι ξένοι πλαστογράφοι της. Αρνείται να καταπιεί αμάσητη την «Κατιν-ογραφία» και να ζητήσει ... «συγγνώμη»(!) - όπως ουσιαστικά του απαιτούν - που τσάκισε το φασισμό.

Αυτό το «έτσι πρέπει» δεν έχει καμία σχέση με τους λόγους που ανάγκασαν τις αρχές να φτιάξουν, επιτέλους, το σύστημα που θα διατηρεί αναμμένη και πάλι την «αιώνια φλόγα». Ποτέ, όσο αντέξει ο παλινορθωμένος καπιταλισμός στη Ρωσία, αυτή η φλόγα δε θα σημαίνει το ίδιο πράγμα για τους ανθρώπους που θα «ζεσταίνονται» κάθε χρόνο κοντά της και με όσους επιχειρούν να τη φέρουν στα μέτρα των φτηνών προπαγανδιστικών αναγκών τους. Οι 47 «άγνωστοι» στρατιώτες, οι χιλιάδες νεκροί συμμαχητές τους, οι δόκιμοι της Κροστάνδης δίπλα τους, το εγγυώνται αυτό...


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ