Τρίτη 20 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΠΑΜΕ
Εκδήλωση στη «νερομάνα» του λαϊκού τραγουδιού

Το μουσικό συγκρότημα στην εκδήλωση
Το μουσικό συγκρότημα στην εκδήλωση
Μια πολύ σημαντική εκδήλωση για το εργατικό - λαϊκό τραγούδι έγινε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρικκαίων, με διοργανωτή τη Γραμματεία Τρικάλων του ΠΑΜΕ.

Δεν έγινε τυχαία αυτή η εκδήλωση στα Τρίκαλα, τη «νερομάνα» του λαϊκού τραγουδιού, που γέννησε «ιερουργούς της μουσικής», (Τσιτσάνης, Καλδάρας, Μπακάλης, Σαμολαδάς, Παπασίκας, Κολοκοτρώνης, Βίρβος, Μητροπάνος κ.ά.).

Μίλησε ο Τ. Τσιαπλές (μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ), επισημαίνοντας ότι η εκδήλωση αυτή δείχνει ότι το ταξικό εργατικό κίνημα μπορεί, παράλληλα με τον αγώνα, να αναδεικνύει και κάθε προοδευτικό στοιχείο της μουσικής, της τέχνης, του πολιτισμού, το ρόλο που διαχρονικά διαδραματίζουν στη ζωή και στους αγώνες της εργατικής τάξης και τόνισε: «Τα ταξικά συνδικάτα πρέπει να πρωτοστατούν στην πολιτιστική δραστηριότητα, αξιοποιώντας δυνατότητες και ταλέντα από τους εργαζόμενους. Ν' αναδείξουν τη ζωή της τάξης μας και τον αγώνα για την απελευθέρωσή της. Να εντείνουν την πάλη για την εξασφάλιση των μορφωτικών και υλικών προϋποθέσεων για την ελεύθερη πρόσβαση του λαού στην τέχνη και τον πολιτισμό».

Ο Γ. Μηλιώνης (δημοσιογράφος και μουσικός παραγωγός του «902») επισήμανε ότι, ως αναπόσπαστο κομμάτι του λαϊκού τραγουδιού, το εργατικό τραγούδι είναι η μελωδική αποτύπωση της ζωής και των αγώνων, αλλά και της ανάπτυξης της πολιτικής συνείδησης της εργατικής τάξης.

Περιδιαβαίνοντας την ιστορία του εργατικού - λαϊκού τραγουδιού - αναφέρθηκε στον Καζαντζίδη και στον «Επιτάφιο» - έφτασε στο σήμερα, όπου το εργατικό τραγούδι περπατά μαζί με όσους εργάτες έχουν υψωμένη τη γροθιά κι αδράχνουν το αύριο.

Το μουσικό συγκρότημα (Δ. Αδάμος, Στ. Καραγιώργος, Β. Καραδήμας, Π. Μαγκλάρας, Ν. Μουλιάκος, Αργ. Μπούτλας, Γ. Πέτρου, Κ. Χριστόπουλος) έπαιξε εργατικά - λαϊκά τραγούδια, ενώ ο Γ. Μηλιώνης αναφερόταν στο δημιουργό τους.

Ακούστηκαν τραγούδια των Τσιτσάνη, Λεοντή, Ζάππα, Γεννίτσαρη, Τούντα, Μπάτη, Θεοδωράκη, Βαρδάνη, Χατζή, Μαρκόπουλου, Σαββόπουλου, Κραουνάκη, Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα, Λοΐζου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Η εργατιά σπάει του κόσμου τα δεσμά»(2018-12-06 00:00:00.0)
Γυναίκες τραγουδούν Τσιτσάνη(2013-09-03 00:00:00.0)
Μεγάλη και μοναδική η προσφορά του(2013-01-13 00:00:00.0)
Συναυλία μνήμης(2010-09-11 00:00:00.0)
Γεια σου περήφανη και αθάνατη εργατιά(2000-01-30 00:00:00.0)
"Με περιφρονούσαν γιατί έπαιζα μπουζούκι"(1999-01-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ