Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Η εργατιά σπάει του κόσμου τα δεσμά»

Μια όμορφη εκδήλωση προετοιμάζει για το Σάββατο 8 Δεκέμβρη η ΚΟΒ Κέντρου - Αγίας Τριάδας Περιστερίου του ΚΚΕ

Το εξώφυλλο της μπροσούρας που επιμελήθηκε η ΚΟΒ Κέντρου - Αγ. Τριάδας
Το εξώφυλλο της μπροσούρας που επιμελήθηκε η ΚΟΒ Κέντρου - Αγ. Τριάδας
«Η εργατιά σπάει του κόσμου τα δεσμά»: Με τον τίτλο αυτό η ΚΟΒ Κέντρου - Αγίας Τριάδας Περιστερίου Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για τα 100χρονα του Κόμματος, η οποία θα αποτελέσει ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στο εργατικό - λαϊκό τραγούδι. Θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του δημαρχείου Περιστερίου, και περιλαμβάνει ζωντανή μουσική με γνωστά και άγνωστα εργατικά - λαϊκά τραγούδια, αφηγηματικό μέρος και ομιλία για το λαϊκό τραγούδι και την ενασχόλησή του με την εργατική τάξη.

Θα ακουστούν ανάμεσα σε άλλα «Το τραγούδι της δουλειάς», ανώνυμου δημιουργού, παρμένο από το «Κόκκινο Ημερολόγιο» του «Ριζοσπάστη» το 1935, το «Εργάτης τιμημένος» του Π. Τούντα, οι «Σφουγγαράδες» του Γ. Μπάτη, η «Κρίσις» του Κ. Ρούκουνα, ο «Επιτάφιος» του Γ. Ρίτσου, οι «Φάμπρικες» του Β. Τσιτσάνη, το «Παλιόσκαρο» του Β. Κορακάκη και πολλά ακόμα.

Η προλογική αφήγηση των τραγουδιών θα δίνεται με θεατρική μορφή, με στόχο να αναδεικνύεται το περιεχόμενο των κομματιών. Πρόκειται για κείμενα πρωτότυπα, δουλεμένα από τους συντελεστές της εκδήλωσης, κείμενα από τον «Ριζοσπάστη» και άλλα διασκευασμένα αποσπάσματα από βιβλία, που όλα αποτυπώνουν το μόχθο για το μεροκάματο, τους εργατικούς αγώνες, τις ανατάσεις και τις υποχωρήσεις του κινήματος, συνθήκες μέσα στις οποίες αναπτύχθηκε το ΚΚΕ τον περασμένο αιώνα.

Ενόψει της εκδήλωσης, η ΚΟΒ Κέντρου - Αγ. Τριάδας του ΚΚΕ κυκλοφορεί μπροσούρα με τους στίχους και τα αφηγηματικά κείμενα που θα ακουστούν, σημειώνοντας μεταξύ άλλων στον πρόλογό της: «Η εκδήλωση είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας συντροφισσών και συντρόφων. Βασικό μας μέλημα η συμβολή και με τη μορφή της τέχνης στην ανάταση της ταξικής αγωνιστικής δράσης, με δεδομένο ότι η τέχνη είναι μορφή κοινωνικής συνείδησης. Και επιδρά, δίνει ώθηση στην πάλη για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ