Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΘΗΚΗ INF ΓΙΑ ΤOYΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ ΜΙΚΡΟΥ ΚΑΙ ΜΕΣΑΙΟΥ ΒΕΛΗΝΕΚΟΥΣ
Οξύνεται η αντιπαράθεση μετά το τελεσίγραφο των ΗΠΑ

Η απόσυρση των ΗΠΑ δεν θα μείνει αναπάντητη, δηλώνει η Ρωσία

Ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ (δεξιά) με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο, λίγο πριν ο τελευταίος διατυπώσει το τελεσίγραφο προς τη Ρωσία

Copyright 2018 The Associated

Ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ (δεξιά) με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο, λίγο πριν ο τελευταίος διατυπώσει το τελεσίγραφο προς τη Ρωσία
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Μία ακόμα σημαντική πλευρά της όξυνσης της ενδοϊμπεριαλιστικής σύγκρουσης των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με τη Ρωσία αποτελεί η απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από τη Συνθήκη για τους πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς (από 500 - 5.000 χλμ.) που μπορούν να φέρουν και πυρηνικές κεφαλές (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty), η οποία ισχύει από το 1987, όταν είχε υπογραφεί ανάμεσα στις ΗΠΑ και την τότε ΕΣΣΔ η σταδιακή κατάργηση αυτών των όπλων. Την Τρίτη, μιλώντας στη συνάντηση των ΥΠΕΞ των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε ότι μέσα σε 60 μέρες η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα ξεκινήσει τη διαδικασία κατάργησης της Συνθήκης INF, αν η Ρωσία δεν συμμορφωθεί με τους όρους της, αν δηλαδή δεν σταματήσει το πρόγραμμα για τη δημιουργία πυραυλικών συστημάτων (9M729). Και τα 29 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ υπέγραψαν την κοινή δήλωση, εκφράζοντας πλήρη στήριξη στις ΗΠΑ.

Η ρωσική πλευρά έχει κατηγορηματικά απορρίψει τις κατηγορίες των ΗΠΑ, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκαθάρισε χτες ότι η απόσυρση των ΗΠΑ δεν θα μείνει αναπάντητη. Κατήγγειλε δε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ «είχε πάρει εδώ και καιρό την απόφαση να αποσυρθεί, αλλά σιωπηλά, και νόμιζε ότι δεν θα το προσέξουμε. Αυτό έχει ήδη προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του Πενταγώνου, δηλαδή η ανάπτυξη τέτοιων πυραυλικών συστημάτων, αλλά δημόσια ανακοίνωσαν μόνο εκ των υστέρων ότι αποσύρονται (...) και άρχισαν να αναζητούν κάποιον να κατηγορήσουν». «Είμαστε αντίθετοι με το "σπάσιμο" της συνθήκης, αλλά αν συμβεί θα απαντήσουμε ανάλογα», προειδοποίησε.

Επίσης χτες, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ρωσίας, Βαλερί Γκερασίμοφ, είπε χαρακτηριστικά: «Οχι η αμερικανική επικράτεια, αλλά οι χώρες που φιλοξενούν αμερικανικά συστήματα με πυραύλους μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς θα γίνουν στόχοι των ρωσικών αντιποίνων». Αναφερόμενος στην αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη INF, τη χαρακτήρισε «ένα πολύ επικίνδυνο βήμα, που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τη στρατηγική σταθερότητα γενικά».

Αντίστοιχες ανησυχίες για την ασφάλεια της Ευρώπης έχει εκφράσει η Γερμανία, με την κυβέρνησή της να καλεί τις ΗΠΑ να μην αποχωρήσουν από τη Συνθήκη, παράλληλα όμως υιοθετώντας τις κατηγορίες κατά της Ρωσίας, όπως και άλλες χώρες. Στην αποχώρηση των ΗΠΑ έχει αντιδράσει και η Κίνα, ενώ αντίθετες φωνές εκφράζονται και μέσα στις ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για κίνηση που θα επιδεινώσει τις διμερείς σχέσεις.

Ο Γκερασίμοφ πρόσθεσε ότι «οι κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας είναι μια προσπάθεια να συγκαλυφθεί η πραγματική κατάσταση»: Τα συστήματα κατακόρυφης εκτόξευσης των ΗΠΑ («MK-41»), που αναπτύσσονται σε Ρουμανία και Πολωνία, μπορούν να εκτοξεύσουν πυραύλους ενδιάμεσης εμβέλειας, μια «άμεση παραβίαση» των δεσμεύσεων της Συνθήκης INF, είπε ο επικεφαλής του ρωσικού στρατού.

Ταυτόχρονα, η Ρωσία δήλωσε «έτοιμη» για διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ. «Οι προτάσεις μας παραμένουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας το τελεσίγραφο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε ότι η κοινή δήλωση των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ περιλαμβάνει «αβάσιμες και αναπόδεικτες πληροφορίες» και αναρωτήθηκε: «Εφόσον οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν στοιχεία που αποδεικνύουν τις κατηγορίες, γιατί τα κρύβουν από τη Ρωσία;».

Ενδεικτική των αντιθέσεων η ομιλία Πομπέο

Ενδεικτική των αντιθέσεων, αλλά και της πολιτικής της κυβέρνησης των ΗΠΑ προκειμένου να διατηρήσει την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία της, ήταν η ομιλία του Μ. Πομπέο την Τρίτη στις Βρυξέλλες, όπου σημείωσε ότι: «Το κεντρικό ερώτημα που πρέπει να θέσουμε σήμερα είναι: Εξακολουθεί να λειτουργεί το σύστημα, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα;». Κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιδιώκει να «αναδιοργανώσει αυτή την τάξη» από τη σκοπιά των αμερικανικών συμφερόντων και να αναλάβει ηγετικό ρόλο διεθνώς σε αυτή την προσπάθεια.

Οπως υπογράμμισε, άλλοι «παίκτες» έχουν επωφεληθεί από την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων για δικούς τους σκοπούς, και ο Ντόναλντ Τραμπ είναι αποφασισμένος να θέσει τέλος σε αυτό. «Εάν η Αμερική και οι σύμμαχοί της δεν συνεργαστούν, θα το κάνουν άλλοι, για να διαμορφώσουν τη διεθνή τάξη σύμφωνα με τις ανελεύθερες ιδέες τους», πρόσθεσε, αναφερόμενος συγκεκριμένα σε Ρωσία, Κίνα, Ιράν και Βόρεια Κορέα.

Οι διεθνείς οργανισμοί, συνέχισε, θα πρέπει να διευκολύνουν τη συνεργασία όσον αφορά την ασφάλεια και τις αξίες του «ελεύθερου κόσμου», διαφορετικά θα πρέπει «ή να μεταρρυθμιστούν ή να καταργηθούν». Πιο συγκεκριμένα, η αμερικανική κυβέρνηση «είτε θα επαναδιαπραγματευτεί, είτε θα τερματίσει τις καταστροφικές συμβάσεις, τις εμπορικές συμφωνίες, καθώς και άλλες συμφωνίες που δεν εξυπηρετούν τα αμερικανικά συμφέροντα», είπε, ονοματίζοντας τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής (NAFTA).

Κλείνοντας, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σημείωσε ότι πρέπει να επανεξεταστούν όλοι οι διεθνείς συνθήκες και θεσμοί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οξύνεται η ένταση στη Μαύρη Θάλασσα(2021-06-24 00:00:00.0)
Απειλούν με ανάπτυξη πυραύλων σε Ευρώπη και Ασία(2020-10-30 00:00:00.0)
Συγκρούσεις και προσπάθειες συμβιβασμού σε όλο το χάρτη(2019-10-01 00:00:00.0)
Οξυνση των αντιθέσεων και στο βάθος ...Κίνα(2019-08-24 00:00:00.0)
Αναπτύσσει βομβαρδιστικά σε βάση στην Κριμαία(2019-03-20 00:00:00.0)
Καλεί τη Ρωσία να «συμμορφωθεί» με τη Συνθήκη INF(2019-01-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ