Παρασκευή 23 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Αποφάσεις - οδοστρωτήρας για τους εργαζόμενους

Απολύσεις, επαναξιολόγηση του μόνιμου προσωπικού, κλείσιμο της σκηνής οπερέτας, ακυρώσεις παραστάσεων συνθέτουν το σκηνικό που στήνεται στη Λυρική Σκηνή. Οι πρόσφατες, ομόφωνες αποφάσεις του ΔΣ της ΕΛΣ (20/4), με επικεφαλής τον τεχνοκράτη, νέο πρόεδρο, Νίκο Μουρκογιάννη, σύμφωνες με τις αντιδραστικές κυβερνητικές εντολές, οδηγούν στην παραπέρα καλλιτεχνική υποβάθμιση της Λυρικής και στην κατάργηση εργασιακών κεκτημένων. Παράλληλα, σηματοδοτούν την απαρχή ενός «πιλοτικού προγράμματος» - οδοστρωτήρα, γενικότερα, εναντίον των πολιτιστικών φορέων και των εργαζομένων σ' αυτούς.

Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η μη ανανέωση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, γεγονός που σημαίνει την απόλυση 90 συμβασιούχων, μέχρι το καλοκαίρι. Το ΔΣ, αναγνωρίζοντας «ότι η απόφαση αυτή δημιουργεί εργασιακή ανασφάλεια σε μερικούς από τους πιο διακεκριμένους καλλιτέχνες και τεχνικούς της χώρας, θα λάβει έγκαιρα μέτρα για να τους συνδράμει στην εξεύρεση ανάλογης εργασίας στην Ελλάδα ή σε χώρες της Ευρώπης» (!!!). Δηλαδή, η ΕΛΣ θα γίνει εργολάβος αποστολής λυρικών καλλιτεχνών στο εξωτερικό; Στην Ελλάδα, πάντως, άλλο λυρικό θέατρο δεν υπάρχει.

Επίσης, συστήνεται «Επιτροπή Αξιολόγησης που θ' αναλάβει», ταχύτατα, «να αξιολογήσει όλο το προσωπικό της ΕΛΣ που συνδέεται μαζί της με συμβάσεις αορίστου χρόνου». Οπερ σημαίνει: Επαναξιολόγηση των 320 εργαζομένων αορίστου χρόνου της ΕΛΣ - άραγε με ποια κριτήρια; - ανοίγοντας παράλληλα το «παράθυρο» επαναξιολόγησης στο δημόσιο. Ακόμη, αποφασίστηκε η «εκπόνηση οργανογράμματος» και στη συνέχεια ενός Εσωτερικού Κανονισμού, που «θα προβλέπουν τα προσόντα και τον ανώτατο αριθμό θέσεων για κάθε κλάδο» (σ.σ. προκειμένου η ΕΛΣ να είναι έτοιμη για το «Ιδρυμα Στ. Νιάρχος»). «Οι εργαζόμενοι θα ενταχθούν σε αυτά και θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια - αυτοί που θα κριθούν κατάλληλοι για την απασχόλησή τους στην ΕΛΣ (!) - να παραμείνουν, έστω και με εσωτερικές μετακινήσεις», αναφέρει το ΔΣ.

Μεγάλο πλήγμα στη λειτουργία της Παιδικής Σκηνής και Οπερέτας αποτελεί η απόφαση μη ανανέωσης της σύμβασης με το θέατρο «Ακροπόλ». «Θα μεταστεγαστούν», αλλά δεν αναφέρεται πού. «Λόγω ανεπάρκειας όλων των αναγκαίων κονδυλίων» ακυρώνονται όλες οι παραστάσεις της Πειραματικής Σκηνής. Επιπλέον, μετά την πρόσφατη ακύρωση της συμμετοχής της ΕΛΣ στο Φεστιβάλ Οπερας του Βισμπάντεν (αποδόθηκε στην οικονομική δυσπραγία, όμως πληροφορίες αναφέρουν πως τα έξοδα θα κάλυπτε το γερμανικό Φεστιβάλ), αποφασίστηκε η μη συμμετοχή του μπαλέτου της ΕΛΣ με το «Ζορμπά» σε διεθνές φεστιβάλ μπαλέτου στην Τουρκία. Δύο αποφάσεις που πλήττουν το καλλιτεχνικό «πρόσωπο» της Λυρικής στο εξωτερικό.

Σημειώνουμε, ακόμη, το διορισμό επιτροπής ανασυγκρότησης της ΕΛΣ (συμμετέχουν οι Νίκος Μουρκογιάννης, Νίκος Πετρόπουλος, Πάνος Λαζαράτος, Βενετσάνος Ρογκάκος), την ανάθεση στο νομικό σύμβουλο της ΕΛΣ να συντάξει - εντός εβδομάδος - έκθεση, για ενδεχόμενες διαχειριστικές ευθύνες της προηγούμενης διοίκησης και την εξουσιοδότηση του Ν. Πετρόπουλου «να συζητήσει μεθόδους συνεργασίας με το ΜΜΑ». Μήπως για να συμβάλει η πολύπαθη Λυρική στην οικονομική τόνωση του Μεγάρου; «Κερασάκι στην τούρτα» η κρίση του ΔΣ ότι «η ανταπόκριση των εργαζομένων στις απαιτήσεις των καιρών συνιστά τη μόνη ελπίδα για τη συνέχιση της λειτουργίας του Νομικού Προσώπου» (!!).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οι εργαζόμενοι οφείλουν να αντιδράσουν...» (2011-02-16 00:00:00.0)
Αντεργατική «εξυγίανση» (2011-02-11 00:00:00.0)
Συρρίκνωση στο βωμό μιας δήθεν «ευεργεσίας» (2010-10-03 00:00:00.0)
Μείωση του προσωπικού και «λουκέτο» στο «Ακροπόλ»; (2010-03-31 00:00:00.0)
Απαιτούν ομαλή λειτουργία χωρίς περικοπές (2009-09-16 00:00:00.0)
Εφυγε πικραμένος (1998-09-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ