Σάββατο 24 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΜΕ ΟΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πολιτιστικό τριήμερο δεμένο με τους αγώνες

Με ενδιαφέρον είδαν οι επισκέπτες την εικαστική έκθεση στο χώρο εκδηλώσεων

MotionTeam

Με ενδιαφέρον είδαν οι επισκέπτες την εικαστική έκθεση στο χώρο εκδηλώσεων
Με συναυλίες - αφιερώματα στο εργατικό λαϊκό τραγούδι (Ορχήστρα Νέων του ΠΑΜΕ) και τον ποιητή Νίκο Καββαδία (από τους Γιάννη Τσολακίδη, Δημήτρη Νικολούδη, Μαρία Φωτίου και την ορχήστρα τους) συνεχίστηκε χθες το πολιτιστικό τριήμερο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ των ΟΤΑ Θεσσαλονίκης στο Αλατζά Ιμαρέτ. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται σήμερα, με συζήτηση για την «Εργατική τάξη και τέχνη» (7 μ.μ.). Μιλούν: Αφροδίτη Καραμανλή (εικαστικός, γραμματέας του ΣΚΕΤΒΕ) και Σωτήρης Ζαριανόπουλος (μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, γγ του ΕΚΘ).

Την Πέμπτη, ανοίγοντας τις εκδηλώσεις, ο Φ. Μαρατζίδης, από το ΠΑΜΕ των ΟΤΑ, αναφέρθηκε στην ανταπόκριση και τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών της πόλης με έργα τους, σημειώνοντας ότι αποτελεί πράξη αντίστασης και βαθιά πολιτική. Τόνισε, επίσης, πως μέσα από αυτό το τριήμερο εκδηλώσεων και την επαφή εργαζομένων και καλλιτεχνών και τις συζητήσεις που θα γίνουν, το ΠΑΜΕ επιδιώκει τη δημιουργία μιας συσπείρωσης καλλιτεχνών, που μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θα δίνει τον αγώνα για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης.

Ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου «Σικέιρος, η ζωή και το έργο του», από τη μεταφράστρια του βιβλίου Βασιλεία Παπαρήγα, η οποία σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «η τέχνη για τον Σικέιρος ήταν όπλο ανατροπής της εξουσίας των λίγων κι όχι παυσίπονο για την άμβλυνση των αντιθέσεων. Και τα όπλα, φυσικά, πρέπει να είναι πάντα έτοιμα για τη μάχη, όχι μόνο ως προς το αξιόμαχο ηθικό τους, αλλά και ως προς την αξιόμαχη τεχνολογία και δυνατότητά τους. Σ' αυτή την ετοιμοπόλεμη λογική του Σικέιρος, οφείλει η τοιχογραφία την εξέλιξή της».


MotionTeam

«Ο Σικέιρος είδε τις θεματικές των έργων του σαν μια ταινία με αρχή, μέση και τέλος, όπου όλοι οι συντελεστές της κινούνται στο χώρο με βάση την τροχιά της κίνησης του θεατή που θα σταθεί ή θα περπατήσει κατά μήκος της τοιχογραφίας. Ετσι, με όπλο την κίνηση, μπόρεσε να αποτυπώσει στην κάθε τοιχογραφία του όλη την ιστορία της ταξικής σύγκρουσης της κοινωνίας. Συνέδεε το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, συνδέοντας καθαρά - αλλά με εικαστικούς όρους - το σκοτάδι με την αποικιοκρατία, τον καπιταλισμό, τον ιμπεριαλισμό, το συντηρητισμό και το φως με τη λαϊκή εξέγερση, το σοσιαλισμό και την απελευθέρωση των λαών και των πολιτισμών από τα δεσμά του "παλιού" κόσμου. Αυτή η κίνηση, που συνδέεται με τη θεματολογία και την τεχνική του, αποτελεί και ένα στοιχείο μοναδικότητας των έργων του».

Η έκθεση εικαστικών έργων λειτουργεί και σήμερα από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και από τις 6-9 μμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ