Τρίτη 27 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Ελιγμοί» Νετανιάχου για την Ανατολική Ιερουσαλήμ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

«Θετικές και εποικοδομητικές» χαρακτήριζε ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, Τζορτζ Μίτσελ, τις επαφές που είχε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με την ισραηλινή και παλαιστινιακή ηγεσία. Την πρόθεσή του «για άμεση επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας» επαναδιατύπωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, χωρίς, όμως, να διευκρινίσει τι κινήσεις σκοπεύει να κάνει το Τελ Αβίβ όσον αφορά στα συγκεκριμένα ζητήματα που έχουν τεθεί ως όροι για έναρξη έμμεσων ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών: Πάγωμα του εποικισμού στη Δ. Οχθη και κυρίως στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, άρση των εμποδίων κίνησης στη Δ. Οχθη, απελευθέρωση Παλαιστινίων κρατουμένων.

Για «παρουσίαση ενδιαφερουσών προτάσεων από τον Μίτσελ» έκανε λόγο, από την πλευρά της, η παλαιστινιακή πλευρά, διευκρινίζοντας, όμως, ότι δεν της μεταφέρθηκε καμία συγκεκριμένη δέσμευση των Ισραηλινών. Εντούτοις, πληροφορίες που άρχισαν να διαρρέουν χθες το απόγευμα μιλούσαν περί «σιωπηλού παγώματος» της εποικιστικής δραστηριότητας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Την είδηση διοχέτευσαν στα ΜΜΕ καταρχήν στελέχη της μείζονος αντιπολίτευσης, του κόμματος «Καντίμα», και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε από στελέχη της δημοτικής αρχής της Ιερουσαλήμ.

Τα πρώτα σχόλια, βέβαια, της ισραηλινής κυβέρνησης διέψευδαν ότι πρόκειται για κάποιου είδους υπαναχώρηση από τη θέση της περί αδιάλειπτης συνέχισης της εποικιστικής δραστηριότητας στην «ενιαία και αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ» και τόνιζαν ότι δεν είναι παρά ανασχεδιασμός. Παρ' όλα αυτά, αρκετοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι η εξέλιξη αυτή πρόκειται πιθανότατα για μια σιωπηλή υποχώρηση του Νετανιάχου, προκειμένου να αποκλιμακώσει την ένταση με τις ΗΠΑ και να συμβάλει στο περιβάλλον που ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός επιδιώκει για επανέναρξη των έμμεσων συνομιλιών και την προώθηση των συμφερόντων του.

  • Υψηλόβαθμο στέλεχος της «Χαμάς», μέλος του στρατιωτικού της σκέλους, σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιδρομή κατά σπιτιού στο χωριό Μπέιτ Αουα, της Δ. Οχθης, στο οποίο κρυβόταν.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιστροφή Μίτσελ για να εγκαινιάσει τις έμμεσες διαπραγματεύσεις (2010-05-04 00:00:00.0)
Σενάρια για το «εποικιστικό πάγωμα» (2010-04-28 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι αμερικανικές πιέσεις (2010-03-09 00:00:00.0)
Νέους προκλητικούς όρους θέτει η ισραηλινή ηγεσία (2010-01-21 00:00:00.0)
Χωρίς αποτέλεσμα ο Μίτσελ (2009-09-19 00:00:00.0)
Χωρίς ουσία «αισιοδοξία» Μπράουν - Νετανιάχου (2009-08-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ