Τρίτη 4 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιστροφή Μίτσελ για να εγκαινιάσει τις έμμεσες διαπραγματεύσεις

Δίμηνη αντίστροφη μέτρηση για την επίτευξη πρόοδου ή ακόμη και για γενικότερη στρατιωτική ανάφλεξη, έθεσε ο Αραβικός Σύνδεσμος

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΕΚΙΝΟ - ΚΑΪΡΟ.--

Στην ισραηλινή πρωτεύουσα έφθασε, αργά χθες βράδυ, ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου Ομπάμα, Τζορτζ Μίτσελ, προκειμένου να εγκαινιάσει την έναρξη των έμμεσων συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Η αναθέρμανση του έμμεσου διαλόγου δρομολογήθηκε, όπως όλα δείχνουν, κατά την τελευταία επίσκεψή του στην περιοχή, πριν από μόλις μία βδομάδα, όταν και παρατηρήθηκε ανεπίσημο «πάγωμα» της εποικιστικής δραστηριότητας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, κάτι που επισήμως η ισραηλινή κυβέρνηση επιμένει να αποδίδει σε σειρά «γραφειοκρατικών διαδικασιών».

Μετά την εξέλιξη αυτή, αλλά και τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις που φέρεται να έδωσε η προεδρία Ομπάμα τόσο στην παλαιστινιακή όσο και στις αραβικές ηγεσίες ότι «εγγυάται η ίδια την αποτροπή προκλητικών μονομερών πράξεων κατά τη διάρκεια των επαφών», η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου έδωσε, το Σάββατο, τις «ευλογίες» της στην έναρξη έμμεσου διαλόγου, έγκριση που η Π. Αρχή είχε ζητήσει προκειμένου να προχωρήσει σε συνομιλίες. Στην ανακοίνωσή τους, οι υπουργοί Εξωτερικών επισημαίνουν ότι «δεν είναι πεισμένοι για τις καλές προθέσεις του Ισραήλ» και καθιστούν σαφές ότι δεν ανανεώνουν το χρονικό περιθώριο που έχουν δώσει για επίτευξη προόδου, το οποίο ήταν ένα τετράμηνο στις αρχές Μάρτη, και σήμερα πλέον ένα δίμηνο, έχοντας προειδοποιήσει ότι στο τέλος του διαστήματος αυτού, χωρίς πρόοδο, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ακόμη και η στρατιωτική γενική ανάφλεξη.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, από την πλευρά του, από τη Σαγκάη όπου βρέθηκε για επαφές με τον Κινέζο ομόλογό του, τόνισε ότι η παλαιστινιακή θέση δεν έχει αλλάξει: Δεν πρόκειται να υπάρξουν άμεσες συνομιλίες, αν δεν παγώσει επισήμως όλη η εποικιστική δραστηριότητα, τόσο στην ανατολική Ιερουσαλήμ όσο και στη Δ. Οχθη. Αντίθετα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, που χθες συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Μουμπάρακ στο Σαρμ ελ Σέικ, για να συζητήσουν τις προοπτικές που προκύπτουν από την επανέναρξη του έμμεσου διαλόγου, δήλωνε «έτοιμος για συνομιλίες, ακόμη και σε κομβικά ζητήματα της διένεξης», θέτοντας, όμως, ήδη, το λίθο για την κατάρρευση της αμερικανικής διαμεσολάβησης: Ζητώντας, εμμέσως πλην σαφώς, άμεσες συνομιλίες χωρίς καμία προϋπόθεση, αίτημα που απορρίπτει και ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Μίτσελ θα έχει κάποιες πρώτες συναντήσεις με τον Νετανιάχου, ο οποίος φέρεται αποφασισμένος να επιβλέψει ο ίδιος τις συζητήσεις. Δεν είναι, όμως, γνωστό πότε ο Μίτσελ θα συναντηθεί με την παλαιστινιακή πλευρά, καθώς ο Αμπάς, για να προχωρήσει σε έμμεσες διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να έχει την έγκριση και της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ, που συνεδριάζει το Σάββατο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ