Τρίτη 4 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ
Πιέσεις στο Ιράν για «συμμόρφωση»...

ΗNΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ._ Ξεκίνησε χτες στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη η ετήσια σύνοδος των χωρών που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών (NPΤ) με τον γγ του ΟΗΕ , Μπαν Γκι Μουν, να προκαλεί το Ιράν να συμμορφωθεί με όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του οργανισμού και να τερματίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου ώστε να αποδείξει με σαφήνεια πως δεν επιδιώκει και δεν έχει πυρηνικά όπλα. Ο Μπαν κάλεσε ακολούθως όλες τις χώρες «να επαναβεβαιώσουν την αποφασιστικότητά τους για την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων» και να υπογράψουν τη συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών όσες χώρες δεν το έχουν κάνει ακόμη, λέγοντας ότι στην αντίθετη περίπτωση «θα έχει γίνει ένα βήμα πίσω»...

Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ που είναι και ο μόνος ηγέτης που συμμετείχε στη σύνοδο του ΟΗΕ για τα πυρηνικά (και θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα), προκάλεσε τους επικριτές της Τεχεράνης να αποδείξουν τις κατηγορίες τους. Οπως είπε δεν διαθέτουν «ούτε ένα αξιόπιστο στοιχείο, ούτε μία απόδειξη». Στη συνέχεια επέπληξε τις ΗΠΑ, που όπως θύμισε είναι η μόνη χώρα διεθνώς που χρησιμοποίησε πυρηνικά όπλα, διότι αρνούνται να αποκλείσουν τη μελλοντική χρήση των ατομικών όπλων. Προκάλεσε μάλιστα τον Αμερικανό ομόλογό του Μπάρακ Ομπάμα «να ενταχθεί στο ανθρώπινο κίνημα που επιζητεί διεθνή κατάργηση των πυρηνικών όπλων».

Νωρίτερα, ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο δήλωσε πως ο οργανισμός δεν μπορεί να επιβεβαιώσει εάν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι ειρηνικό και ότι διενεργεί ελέγχους για να διασφαλιστεί ότι τα δηλωθέντα πυρηνικά υλικά δεν θα χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς αντιδρώντας στην ομιλία Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι ήταν «αναμενόμενη και γεμάτη παρανοϊκές κατηγορίες». Προέβλεψε ότι το Ιράν «θα απομονωθεί και άλλο απ' τη διεθνή κοινότητα».

Στη διάσκεψη του ΟΗΕ για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων αναμένεται να εγκριθεί ένα σχέδιο «δράσης», με στόχο την παγκόσμια απαγόρευση των πυρηνικών όπλων ως το 2030.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ