Τετάρτη 28 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Φτηνοί εντυπωσιασμοί από τον Τσίπρα

Με «συγχωροχάρτι» στις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και με φτηνή προσπάθεια να δημιουργήσει εντυπώσεις, ισοδυναμεί η ανοιχτή επιστολή που απηύθυνε χτες ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας στα προεδρεία των δύο αυτών συνδικαλιστικών οργανώσεων, σε πρωτοβάθμια σωματεία, στους «Οικολόγους - Πράσινους», την «ΑΝΤΑΡΣΥΑ» και το ΚΚΕ για «ενωτική συγκέντρωση την Πρωτομαγιά», στο όνομα της «χωρίς προηγούμενο επίθεσης» που δέχονται οι εργαζόμενοι. Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους, η επιστολή είναι στο πλαίσιο της «εσωτερικής αλληλογραφίας», αφού, ούτως ή άλλως, με κάθε αφορμή, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες έχουν για χειροκροτητές όλους αυτούς που απευθύνεται ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια τον ίδιο.

Σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, στο οποίο επίσης απευθύνεται η επιστολή. Πρώτον, τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς τον διοργανώνει το ΠΑΜΕ και όχι το ΚΚΕ. Κάνει πως δεν το γνωρίζει αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΝ, γιατί δεν τον βολεύει που το ΠΑΜΕ συσπειρώνει δυνάμεις πολύ πιο πέρα από τους κομμουνιστές. Ποιος όμως καλεί αυτούς τους εργάτες να διαδηλώσουν μαζί με το εργατοπατερίστικο συνονθύλευμα; Ο ίδιος που το βράδυ της Δευτέρας, καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Μέγκα», χαρακτήρισε «εξαλλοσύνες» την περιφρούρηση της απεργίας των ναυτεργατών από τις ταξικές δυνάμεις στο λιμάνι του Πειραιά, ταυτιζόμενος με την κυρίαρχη αστική προπαγάνδα. Αυτός είναι που τώρα καλεί με θράσος τους εργάτες να αποκηρύξουν την ταξική πάλη και να γιορτάσουν μαζί με τους εργατοπατέρες την κορυφαία αγωνιστική επέτειο, το διαχρονικό μήνυμα και περιεχόμενο της οποίας φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, πρέπει να αποτελούν φάρο στους αγώνες των εργαζόμενων και του λαού.

Καθόλου τυχαία, στην επιστολή δεν υπάρχει ούτε μια λέξη κριτικής για την ανοιχτά εχθρική στάση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας απέναντι στους εργαζόμενους. Την ώρα που είναι παραπάνω από ευδιάκριτες οι δύο γραμμές που συγκρούονται στο πλαίσιο της κινήματος, η γραμμή της ταξικής πάλης και η γραμμή της συναίνεσης και της υποταγής, στην οποία αυτές οι πλειοψηφίες προσπαθούν να σύρουν τους εργαζόμενους, ο Αλ. Τσίπρας βλέπει «ένα κίνημα κατακερματισμένο, εγκλωβισμένο σε εσωτερικές διαφωνίες, αντιπαραθέσεις και ανταγωνισμούς», που «είναι αναντίστοιχο με τις σημερινές απαιτήσεις».

Αυτό που δε λέει ο Τσίπρας είναι ότι η στρατηγική του κόμματός του είναι ενιαία με αυτή των εργατοπατέρων. Αλλωστε, μόλις χτες, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έφτασε να πει ότι το ΠΑΜΕ «στιγματίζει τους αγώνες του συνδικαλιστικού κινήματος». Γιατί; Επειδή περιφρουρεί την απεργία στο λιμάνι και σύμφωνα με τον εργατοπατέρα αυτό αποτελεί πλήγμα στον τουρισμό. Ο,τι δηλαδή λέει η κυβέρνηση, τα παπαγαλάκια της, η ΝΔ, ο ΛΑ.Ο.Σ. Μ' αυτούς θα διαδηλώσει το Σάββατο ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί είναι οι συνοδοιπόροι του. Οι εργάτες και τα πραγματικά τους συμφέροντα βρίσκονται στην άλλη όχθη.

«

Ανεξάρτητα, λοιπόν, από τις όποιες διαφωνίες, την όποια κριτική ασκεί ο ένας στον άλλον, τις ευθύνες που υπάρχουν, θεωρούμε ότι αυτές τις ώρες, η εξάντληση κάθε δυνατότητας για κοινή δράση, μπορεί να απεγκλωβίσει τις μεγάλες μάζες των εργαζομένων από την ηττοπάθεια και την παραίτηση, και να δημιουργήσει νέους συσχετισμούς δύναμης απέναντι στην κυβέρνηση και το κεφάλαιο». Ο Τσίπρας αναπαράγει τη βολική για το σύστημα αυταπάτη ότι η ΓΣΕΕ μπορεί να βρεθεί απέναντι από το κεφάλαιο και την πολιτική του. Θέλει το λαό ηττημένο, γι' αυτό προσπαθεί να θωρακίσει την ενσωματωμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία.

Ας εμφανιστούν αντάμα το Σάββατο αυτοί που, ούτως ή άλλως, πορεύονται χέρι χέρι όλα αυτά τα χρόνια, με κολεγιές στο συνδικαλιστικό κίνημα, στους χώρους δουλειάς, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και αλλού. Οι εργατοϋπάλληλοι θα βρίσκονται το Σάββατο εκεί που είναι κάθε χρόνο. Εκεί που το ταξικό τους καθήκον τους καλεί. Στις δεκάδες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα. Περισσότεροι, πιο έμπειροι, πιο αποφασισμένοι και βέβαια με πλήρη συναίσθηση της ζημιάς που έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα οι εργατοπατέρες και οι ΣΥΝοδοιπόροι τους.


Β.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ