Παρασκευή 30 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΠΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Νερό στο μύλο του αποπροσανατολισμού οι δήθεν αντιδράσεις

Νερό στο μύλο του αποπροσανατολισμού από την ουσία και το στόχο του «Καλλικράτη» που είναι η ενίσχυση και αναπροσαρμογή του κράτους, σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, αποτελούν οι πρώτες αντιδράσεις που εκφράστηκαν χτες στο συνέδριο της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ). Αυτές εστίασαν στα όρια των νέων δήμων, από τη μία πλευρά και από την άλλη σε δευτερεύοντα ζητήματα που είχε θέσει ως προϋπόθεση για την υλοποίηση του «Καλλικράτη» και η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), χωρίς να αλλάζουν το στόχο της μεταρρύθμισης, στον οποίο ομόθυμα οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ έχουν συναινέσει. Σ' αυτό πλαίσιο, το συνέδριο απέρριψε επί της αρχής το νομοσχέδιο, ζητώντας από την ΚΕΔΚΕ να διασφαλίσει την οικονομική ενίσχυση της μεταρρύθμισης και την κοστολόγηση των μεταφερόμενων στους δήμους αρμοδιοτήτων.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ, Ν. Κακλαμάνη, χτες στο συνέδριο, ο οποίος εμφανίστηκε δυσαρεστημένος από το νομοσχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση, λέγοντας «αν μείνει ως έχει, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από το συνέδριό μας (σ.σ. στις 3 Μάη)». Εξηγώντας τη στάση του είπε ότι το υπουργείο δε συμπεριέλαβε στο νομοσχέδιο κάποιες βασικές παρατηρήσεις της ΚΕΔΚΕ, που αφορούν τη διατήρηση του ΕΣΔΚΝΑ, την κατάργηση του ασυμβίβαστου για τους δημάρχους, την μη εμπλοκή του Περιφερειάρχη σε έργα αναπλάσεων των δήμων. Πρόκειται δηλαδή για ζητήματα που επιχειρούν να διαχειριστούν πλευρές της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης. Ο Ν. Κακλαμάνης, κατέληξε ότι οι δήμαρχοι «θα αφήσουν μια χαραμάδα διαλόγου» και θα ζητήσουν συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Γ. Ραγκούση.

Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ, Δ. Καλογερόπουλος, ο οποίος είπε ότι «χωρίς επιχειρησιακό σχέδιο και χωρίς πόρους δεν προχωρά ο "Καλλικράτης"». Ο ίδιος εκτίμησε πως σε ό,τι αφορά το χωροταξικό, η Β' Αθήνας έπεσε στα «μαλακά».

Θερμή ήταν η υποστήριξη στον «Καλλικράτη» από τον δήμαρχο Καλλιθέας, Κ. Ασκούνη, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δημιουργείται το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, ώστε να έχουμε Αυτοδιοίκηση κι όχι ετεροδιοίκηση. Οταν, επιτυγχάνεται ακριβώς το αντίθετο, καθώς οι νέοι μηχανισμοί - δήμοι και περιφέρειες - που διαμορφώνονται, θα αναλάβουν την αποτελεσματικότερη υλοποίηση των αντιλαϊκών πολιτικών.

Από την πλευρά του ΣΥΝ, ο δήμαρχος Καλυβίων, Π. Φιλίππου, ζήτησε «να επαναδιαπραγματευτούμε τους όρους για μια ουσιαστική αποκέντρωση», ζητώντας να δοθούν περισσότερες κρατικές αρμοδιότητες σε αυτούς.

«Οχι» στον Καλλικράτη από τη ΔΑΣ

Την κατηγορηματική αντίθεση της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (δημοτική παράταξη που στηρίζεται από το ΚΚΕ, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και άλλους ριζοσπάστες) στον «Καλλικράτη» εξέφρασε ο δήμαρχος Νίκαιας, Στ. Μπενετάτος, τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει κανένα από τα οξυμένα προβλήματα του λαού». Με τον «Καλλικράτη» - συμπλήρωσε - διαμορφώνονται μηχανισμοί για την ευκολότερη υλοποίηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων σε όλους τους τομείς με όχημα την Τοπική Διοίκηση. Ενισχύεται το κράτος και αναπροσαρμόζεται προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις, επιδείνωση εργασιακών σχέσεων, εμπορευματοποίηση και διάσπαση του όποιου ενιαίου δημόσιου χαρακτήρα σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια. Θα επιβληθούν, δε, νέοι φόροι.

Συνεχίζοντας ο Στ. Μπενετάτος και αναφερόμενος στην ουσία της μεταρρύθμισης, υπογράμμισε ότι το συγκεντρωτικό κράτος θέλει μεγάλες, λίγες μονάδες που θα διαχειρίζονται τα ντόπια και τα κεφάλαια της ΕΕ για να περάσει ασφαλέστερα η λογική της ιδιωτικοποίησης σ' όλο το δημόσιο τομέα. Θέλει το κράτος - επιτελείο να μην παράγει πια αγαθά, να απαλλαγεί από τα βαρίδια της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας. Διασπάται, έτσι - τόνισε - ο όποιος ενιαίος χαρακτήρας υπάρχει στους τομείς αυτούς, που απευθύνεται σε λαϊκά στρώματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ