Τρίτη 4 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΡΕΝΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποπροσανατολισμός οι αντιδράσεις για τη συνένωση του δήμου

Στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αποφάσισε να προχωρήσει ο Δήμος Ρέντη, ζητώντας να μείνει αυτόνομος και να μη συνενωθεί. Η απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου ελήφθη από τις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ευθυγράμμισή τους με το σχέδιο «Καλλικράτης» και στηρίζοντας τις δραματικές επιπτώσεις που θα επιφέρει. Μοναδική αρνητική ψήφος ήταν αυτή της «Προοδευτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας», που στηρίζεται από το ΚΚΕ.

Με ανακοίνωσή της, η ΚΟΒ Ρέντη του ΚΚΕ καταγγέλλει πως πρόκειται για επιχείρηση αποπροσανατολισμού, απόκρυψης της αλήθειας, υποκρισίας και συγκάλυψης και πως στην πραγματικότητα το σχέδιο «Καλλικράτης» προωθεί:

  • Τη διευκόλυνση και ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης, της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου (ιδιωτικοποιήσεις, χρήση γης, διεύρυνση των χώρων κερδοφορίας του κεφαλαίου κ.ά.).
  • Την περαιτέρω εμπορευματοποίηση των Παιδείας - Υγείας - Πρόνοιας, μέσω της «αποκέντρωσης» και της εξάρτησής τους από την τοπική φορολογία.
  • Τη διεύρυνση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και την κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο (σε εκπαιδευτικούς, νοσηλευτές, γιατρούς κ.τ.λ.).
  • Την υποκριτική «φιλανθρωπική» διαχείριση κάποιων ακραίων κοινωνικών συνεπειών των πολιτικών που αυτοί οι ίδιοι υποστηρίζουν, αντί της αντιμετώπισης των κοινωνικών αναγκών με ενιαία κρατική παροχή και ευθύνη.

Παράλληλα, καλεί το λαό του Ρέντη να μην πέσει στην παγίδα και να μη δώσει άλλοθι στους τοπικούς εκφραστές της επίθεσης που εξαπολύεται εναντίον του. Να μην εγκλωβιστεί στη λογική για το πώς τα νέα διοικητικά σχήματα θα είναι πιο λειτουργικά και αποτελεσματικά για την άσκηση της εξουσίας προς συμφέρον των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, για το ποιες θα είναι οι έδρες των δήμων, για τις τοπικές ιδιαιτερότητες, και άλλα παρόμοια, γιατί κάτι τέτοιο θα είναι επιζήμιο για τον εργαζόμενο, και χρυσοφόρο για τους λίγους, γιατί συσκοτίζει τον ταξικό χαρακτήρα των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, καλεί το λαό να απορρίψει συνολικά το σχέδιο «Καλλικράτης», γιατί δεν εκφράζει τις ανάγκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Αν ο λαός δεν πάρει ο ίδιος την εξουσία, αν η εξουσία δεν αλλάξει όχι απλώς χέρια αλλά τάξη, καμιά διοικητική δομή, τέτοια ή άλλη δε συμφέρει τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους στην πόλη και την ύπαιθρο, τους μικρούς επαγγελματίες.

Η αντίσταση και αντίδραση των Δημάρχων και των Δημοτικών Συμβουλίων, επισημαίνει, έχει προοπτική και αποτέλεσμα, εφόσον είναι πολιτική απόρριψης της αντιλαϊκής εξουσίας, ανεξάρτητα από τον κυβερνητικό εκφραστή της και δεν περιορίζεται μόνο στα γεωγραφικά όρια, στην έδρα του Δήμου ή της Περιφέρειας. Θα έχει αποτέλεσμα εφόσον συνδεθεί με την καταδίκη συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής, εφόσον συμπορευτεί με το λαϊκό και εργατικό κίνημα, στην πάλη για κατακτήσεις για ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας, για λαϊκή εξουσία.

Τέλος, μεταξύ άλλων, εκφράζει την αντίθεσή της στη μεταφορά κεντρικών κυβερνητικών αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ζητά να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους ΟΤΑ επιχειρήσεις, να διεκδικηθεί δραστική αύξηση της χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό για τη λειτουργία όλων των δημοτικών υπηρεσιών και υποδομών, και να καταργηθούν όλες οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης με μόνιμη δουλειά για όλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ