Τρίτη 4 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συναίνεση στον «Καλλικράτη» με επιμέρους διαφοροποιήσεις

Με τις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνουν ξανά την προσήλωσή τους στην αναγκαιότητα του «Καλλικράτη» και την ίδια ώρα να διαφοροποιούνται σε επιμέρους σημεία του νομοσχεδίου, εξυπηρετώντας μικροκομματικές σκοπιμότητες, εξελίχθηκαν χτες οι εργασίες του συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση. Οι παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν να ζητήσουν από την κυβέρνηση να συνεχιστεί η διαβούλευση για τουλάχιστον 15 μέρες και ακολούθως να συγκληθεί έκτακτο συνέδριο, όπου θα διατυπωθεί η τελική θέση της ΚΕΔΚΕ.

Εκ μέρους της πλειοψηφίας (ΝΔ) ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Ν. Κακλαμάνης, επιχείρησε εκ νέου να πείσει ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε αποδεκτό το κυβερνητικό νομοσχέδιο» αν δεν αποδεχθεί η κυβέρνηση ορισμένες παρατηρήσεις μας. Οπως συμπλήρωσε, «αν τα αποτελέσματα δεν οδηγήσουν εκεί που θέλουμε και επιδιώκουμε, τότε η κυβέρνηση ας προχωρήσει μόνη της αναλαμβάνοντας και τις ευθύνες της». Ο επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, Απ. Κοιμήσης, υπεραμύνθηκε του «Καλλικράτη» και απαντώντας στον Ν. Κακλαμάνη είπε ότι «εάν κάποια επιμέρους ζητήματα αποτελέσουν πρόσχημα για την απόρριψη του νομοσχεδίου για λόγους μικροκομματικούς, αυτό εμάς θα μας βρει αντιμέτωπους». Ο Θ. Γκοτσόπουλος (ΣΥΝ) είπε ότι ο «Καλλικράτης» δεν είναι η μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση που ονειρεύτηκε η Αυτοδιοίκηση και ζήτησε εκ νέου περισσότερες αρμοδιότητες προς τους δήμους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι πρόεδροι των Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων των νομών της χώρας, που έλαβαν το λόγο, καθώς στάθηκαν σε ζητήματα που αφορούν το χωροταξικό από τη μία και τη λειτουργικότητα του «Καλλικράτη» από την άλλη, ζητώντας πόρους και κοστολόγηση αρμοδιοτήτων.

ΔΑΣ: Κατηγορηματικό «όχι»

Στον αντίποδα, η Δημοτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΔΑΣ), η οποία, διά του εκπροσώπου της, Χρ. Τέγου, έκανε σαφές ότι «απαντάμε κατηγορηματικά όχι στον "Καλλικράτη". Οφείλουμε - συμπλήρωσε - να προστατεύσουμε το λαό από τη φτώχεια και όχι να υπηρετήσουμε τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Και κατήγγειλε τα νέα κυβερνητικά μέτρα που στέλνουν τον ελληνικό λαό στη φτώχεια, στην εξαθλίωση, στην απόλυτη ανέχεια». Σε απόλυτη σχέση με τα μέτρα και την κυβερνητική επιλογή στήριξης της πλουτοκρατίας είναι το πρόγραμμα «Καλλικράτης», το οποίο - όπως είπε ο Χρ. Τέγος - είναι «αναπόσπαστο κομμάτι του Προγράμματος Σταθερότητας. Διαμορφώνει μηχανισμούς για την ευκολότερη υλοποίηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων σε όλους τους τομείς, με όχημα την Τοπική Διοίκηση».

Ο Χρ. Τέγος αναφέρθηκε στις σημαντικές ευθύνες που φέρουν και οι τοπικές αρχές (δημοτικές - νομαρχιακές), για την άσχημη κατάσταση που βιώνει η ΤΑ, καθώς «έδωσαν χείρα βοηθείας στη γενική πολιτική με διάφορους τρόπους και κυρίως υλοποιώντας την πολιτική επιβολής φόρων, εμπορευματοποίησης κοινωνικών δομών, δεν ύψωσαν ανάστημα στα μεγάλα χρέη που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις στην ΤΑ. Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών αρχών συμβιβάστηκαν με τις παρακρατήσεις ποσών που το κράτος εισπράττει και δεν απέδωσε στους δήμους. Η αντίσταση και αντίδραση των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων έχει προοπτική και αποτέλεσμα εφόσον πρώτα και κύρια είναι πολιτική απόρριψης της αντιλαϊκής πολιτικής ανεξάρτητα από τον κυβερνητικό εκφραστή του και όχι με τη λογική "σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω"».

Σε ψήφισμα που κατέθεσε η ΔΑΣ υπογραμμίζεται ότι «ο "Καλλικράτης" δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει κανένα οξυμένο πρόβλημα προς όφελος του λαού» και καλεί το λαό να απορρίψει τους στόχους και τα μέτρα που προωθεί, να παλέψει για κοινωνικές παροχές, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ