Τετάρτη 5 Μάη 2010 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ ΑΕ
Νέα χαράτσια έως 8% στα τιμολόγια

Αρνείται ως αυξήσεις τις ...χρεώσεις προς τρίτους και από τη «ρήτρα καυσίμων»

Η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, από 5,5 έως 8% τουλάχιστον, είναι πραγματικότητα από την περασμένη Κυριακή, 2 του Μάη, λόγω της επιβολής νέων χρεώσεων προς «τρίτους», αλλά και της αναπροσαρμογής που προκύπτει από τη χρήση της «ρήτρας καυσίμων». Ωστόσο, η διοίκηση της ΔΕΗ αρνείται με προκλητικό τρόπο να θεωρήσει «αυξήσεις» τις νέες επιβαρύνσεις, έστω και αν ο μηχανισμός της «ρήτρας καυσίμων» αφορά αποκλειστικά έσοδο της Επιχείρησης και όχι κάποιου «τρίτου». Κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΗ, όχι μόνον επιτίθενται με νέα χαράτσια στις εργατικές οικογένειες και τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά και τους εμπαίζουν, προετοιμάζοντας το «έδαφος» για πρωτόγνωρες, νέες επιβαρύνσεις σε μερικούς μήνες από τώρα.

Σ' αυτό το πνεύμα, η ΔΕΗ έκανε χτες λόγο για «λανθασμένες αναφορές Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που συγχέουν τα τιμολόγια της Επιχείρησης με διάφορες άλλες επιβαρύνσεις που εισπράττονται για λογαριασμό τρίτων». Εφτασε στο σημείο να δηλώνει ότι «καμία απολύτως αύξηση δεν έχει εγκριθεί για όλες τις κατηγορίες των τιμολογίων». Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι στους επόμενους λογαριασμούς, οι καταναλωτές θα πληρώσουν ακριβότερα τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Η ίδια η Επιχείρηση, αφού αρνείται ότι υπήρξε αύξηση, σημειώνει ότι «κατά το δεύτερο τρίμηνο 2010 - λόγω της συνεχιζόμενης ανόδου των διεθνών τιμών των καυσίμων - προέκυψαν οι ακόλουθες μοναδιαίες χρεώσεις της Ρήτρας Καυσίμων: Υψηλή Τάση: 0,22 ευρώ ανά 1.000 kWh. Μέση Τάση: 0,23 ευρώ ανά 1.000 kWh. Χαμηλή Τάση: 0,24 ευρώ ανά 1.000 kWh.

Οι παραπάνω χρεώσεις δεν είναι οι μόνες. Από την περασμένη Κυριακή, τα τιμολόγια επιβαρύνονται με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας ύψους 5 ευρώ ανά 1.000 kWh για οικιακή και δημόσια χρήση και 2,5 ευρώ για επιχειρηματική χρήση (Αυξήσεις από 5,7% έως 8%, ανάλογα την κατανάλωση). Πρόκειται για ρύθμιση του πρώτου νόμου για την «προστασία της Εθνικής Οικονομίας» στο πλαίσιο του αντιλαϊκού προγράμματος σταθερότητας. Επιπρόσθετα, η ΔΕΗ εισπράττει και αποδίδει 0,50 ευρώ ανά kWh, μια χρέωση Δικαιωμάτων Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών (ΔΕΤΕ) 5 τοις χιλίοις.

Τέτοιες χρεώσεις θα ακολουθήσουν πολλές τους επόμενους μήνες, αλλά δε θα θεωρούνται «αύξηση» επειδή δε θα επιβάλλονται με κάποια υπουργική απόφαση που θα τις ορίζει ως τέτοια. Είναι ένα παιχνίδι με τις λέξεις σε βάρος του εργαζόμενου λαού, το οποίο θα τελειώσει με την τυπική και πλήρη απελευθέρωση των τιμολογίων. Επιβεβαιώνεται ξανά και ξανά ότι η θέση του ΚΚΕ για αποκλειστικά δημόσιο ενεργειακό φορέα με λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία είναι η μόνη εγγύηση για φτηνό και επαρκές ηλεκτρικό ρεύμα για το λαό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυξήσεις μέχρι 25% η «πρώτη δόση» (2013-01-15 00:00:00.0)
Ανατιμήσεις μέχρι και 40%! (2010-12-29 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση κλιμακώνει την πρόκληση! (2010-10-09 00:00:00.0)
Προμελετημένο «έγκλημα» οι ανατιμήσεις (2007-11-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ