Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΗ
Ανατιμήσεις μέχρι και 40%!

Νέα κυβερνητική απάτη. Για πρώτη φορά στα χρονικά δεν ανακοίνωσαν τις νέες τιμές ανά κιλοβατώρα, με στόχο να συγκαλύψουν το μέγεθος των ανατιμήσεων

Ανατιμήσεις φωτιά και στα τιμολόγια της ΔΕΗ βάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από την 1η του Γενάρη, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη αφαίμαξη στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των λαϊκών νοικοκυριών. Σε μια περίοδο που πληθαίνουν οι οικογένειες των εργαζομένων που μένουν χωρίς ρεύμα, αφού οι επιπτώσεις από την πολιτική λεηλασίας μισθών και συντάξεων καθιστά αδύνατη την εξόφληση των τιμολογίων της ΔΕΗ, η διοίκηση της οποίας τους «κόβει» το ρεύμα. Σε μια περίοδο που ωριμάζει το αίτημα για φτηνή ενέργεια προς το λαό και φτηνά τιμολόγια για τα λαϊκά νοικοκυριά, η κυβέρνηση υλοποιεί την πολιτική αύξησης της κερδοφορίας της επιχείρησης όπως επιτάσσουν τα συμφέροντα των μεγαλομετόχων της. Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ προχωρά σε μεγάλη μείωση των τιμολογίων που πληρώνουν οι μεγάλες βιομηχανικές και εμπορικές μονάδες.

Οι ανατιμήσεις εκτιμάται ότι για ειδικές περιπτώσεις θα ξεπεράσουν και το 40%, αλλά οι κυβερνώντες, ακολουθώντας την πάγια πολιτική της κομπίνας και του αποπροσανατολισμού, προσπαθούν με κάθε τρόπο να κουκουλώσουν την ουσία των επιλογών τους.

Ετσι, δεν ανακοίνωσαν καν τις νέες τιμές που θα ισχύσουν ανά κιλοβατώρα κατανάλωσης, αλλά δημοσιοποίησαν έναν πίνακα για την ...«εκτίμηση μέσων μεταβολών στο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος». Πρόκειται για μια απροκάλυπτη μεθόδευση που εκτός από την κατάφωρη περιφρόνηση όλων όσοι χρυσοπληρώνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, στόχο έχουν να συσκοτίσουν τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται με τις ανατιμήσεις και να αποκρύψουν από τους καταναλωτές εργαζόμενους το μέγεθος των ανατιμήσεων. Ανατιμήσεις των οποίων η έκταση θα αποκαλυφθεί όταν μετά από μήνες θα πάρουμε τους «εκκαθαριστικούς λογαριασμούς» για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Με βάση τα στοιχεία και τους «μέσους όρους» που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση μέσω της ΔΕΗ, δεν είναι εύκολο να γίνουν υπολογισμοί για τα ακριβή ποσοστά ανατιμήσεων στο ρεύμα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι κυβερνώντες κρύβουν ακόμα τις νέες τιμές της κιλοβατώρας για κάθε κλιμάκιο κατανάλωσης. Πρόσθετη δυσκολία προκαλεί και το γεγονός ότι τα κλιμάκια τιμολόγησης μέχρι σήμερα ήταν 4 και τώρα γίνονται 7.

Πάντως, είναι απόλυτα γνωστή η χρέωση που υπάρχει σήμερα για νοικοκυριά που καταναλώνουν 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο, που «απολαμβάνουν» τη φτηνότερη τιμή 0,07671 ευρώ ανά kWh. Η χρέωσή τους διαμορφώνεται ως εξής:

  • Πάγιο τριφασικού ρεύματος 8,76 ευρώ
  • Τιμή ρεύματος (800Χ0,07671)= 61,37 ευρώ
  • ΦΠΑ 7,71 ευρώ
  • Συνολικός λογαριασμός ρεύματος: 77,84 ευρώ.

Δηλαδή, αυτά τα 77, 84 ευρώ είναι η ανώτερη χρέωση για ηλεκτρικό ρεύμα, για κατανάλωση 800 κιλοβατωρών!

Ωστόσο, στην ανακοίνωση - πρόκληση της κυβέρνησης, με τον πλέον αυθαίρετο τρόπο αντί για τα 77,84 ευρώ ανώτατης χρέωσης για καταναλώσεις μέχρι 800 κιλοβατώρες, εμφανίζεται ως «μέση χρέωση» τα 98,6 ευρώ και από εδώ και πέρα στήνεται η σχετική απάτη.

Η νέα «μέση» χρέωση αυτής της κατηγορίας εμφανίζεται στα 109,6 ευρώ, με αποτέλεσμα να υποστηρίζει ότι η ...«μέση αύξηση» είναι της τάξης του 11,1%.

Στην πραγματικότητα, εάν από την πραγματική, ανώτατη σημερινή χρέωση των 77,84 ευρώ, ισχύσει η νέα των 109,6 ευρώ, η αύξηση διαμορφώνεται στο 40,8%!!!

Είναι φανερό ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης κινούνται στο πλαίσιο των επιλογών της όπως διατυπώνονται από κοινού με την ΕΕ και το ΔΝΤ στο αντιλαϊκό μνημόνιο, όπου υπάρχει η δέσμευση για την «ολοκλήρωση των σχεδίων για την απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και έναρξη του εξορθολογισμού των τιμολογίων για τους καταναλωτές». Αυτό με μια κουβέντα σημαίνει ότι στα πλαίσια της πολιτικής για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει να εισαχθούν και τιμολόγια που να είναι άμεσα συνδεδεμένα με το υπολογιζόμενο κόστος παροχής ρεύματος για κάθε κατηγορία καταναλωτή. Με δεδομένο ότι οι καταναλωτές οικιακού ρεύματος θεωρούνται ως μικροί καταναλωτές, στόχος των προσαρμογών που επιδιώκεται να γίνουν με τα νέα τιμολόγια είναι η ακριβότερη κοστολόγηση των οικιακών παροχών με την ακόμα μεγαλύτερη ελάφρυνση των τιμολογίων για επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τους πίνακες για την «εκτίμηση των μέσων μεταβολών», τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο θα έχουν τις παρακάτω μεταβολές:

Αύξηση 11,1% για καταναλώσεις 0 - 800 kWh

Αύξηση 3,1% για τις επόμενες 200 kWh (801- 1.000)

Αύξηση 3,1% για τις επόμενες 200 kWh (1001- 1.200)

Αύξηση 2,7% για το τμήμα 1.201- 1.600 kWh

Αύξηση 1,4% για το τμήμα 1.601- 2.000 kWh

Αύξηση 2,2% για το τμήμα 2.001- 3.000 kWh

Μείωση 8,5% από 3.001 kWh και άνω.

Για τις άλλες κατηγορίες προβλέπεται:

Για το αγροτικό ρεύμα, στη μέση τάση η αύξηση είναι 6,1%

Στη μέση τάση τα εμπορικά τιμολόγια (Β1 και Β2) μειώνονται κατά 6,7% και 9,2% αντίστοιχα.

Στη χαμηλή τάση, εμπορικά και βιομηχανικά τιμολόγια, προβλέπονται μειώσεις από 5,7% έως και 17,3%.

Ο φωτισμός οδών και πλατειών μειώνεται κατά 3%.

Κι άλλη πρόκληση

Η πρόκληση και το θράσος των κυβερνώντων, που εδώ κι ένα χρόνο λεηλατούν με κάθε τρόπο το λαϊκό εισόδημα, φτάνει σε τέτοιο σημείο, που στη χτεσινή ανακοίνωση της ΔΕΗ για τις ανατιμήσεις, αναφέρουν ότι με τα νέα τιμολόγια επέρχεται:

  • Μείωση 20-30% για 1.200.000 νοικοκυριά που ανήκουν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
  • Μείωση μέχρι 17% για 1.500.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
  • Σταθερότητα της μέσης τιμής για 2.500.000 νοικοκυριά που καταναλώνουν 800-2.000 κιλοβατώρες.
  • Αύξηση του αγροτικού τιμολογίου 6%.
  • Αύξηση 11% για 1.600.000 καταναλωτές που καταναλώνουν μέχρι 800 κιλοβατώρες.

Με βάση όλα αυτά καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι με τα νέα τιμολόγια η ΔΕΗ, το 2011, θα εισπράξει για τους λογαριασμούς κατανάλωσης ρεύματος 37 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα από ό,τι φέτος. Ο εμπαιγμός είναι ολοφάνερος. Οπως προκύπτει από τους ίδιους πίνακες, με τα νέα τιμολόγια επέρχεται ανακατανομή των εσόδων της ΔΕΗ από την πώληση ηλεκτρικού ρεύματος, με κύριο στοιχείο τη μεγάλη μείωση των εσόδων από τις βιομηχανίες, τις εμπορικές επιχειρήσεις και τις οικιακές καταναλώσεις πάνω από 3.000 κιλοβατώρες, ενώ τα σπασμένα τα πληρώνουν οι οικιακές καταναλώσεις, με κύριο αιμοδότη τις καταναλώσεις μέχρι 800 κιλοβατώρες, οι οποίες, εκτός από διάφορες εξοχικές κατοικίες, ανήκουν σε συνταξιούχους και μοναχικά άτομα.

«Κοινωνικό τιμολόγιο»

Στο μεταξύ, μεγάλη είναι η σπέκουλα που γίνεται με το λεγόμενο «κοινωνικό τιμολόγιο». Επαγγέλλεται υποτίθεται εκπτώσεις 20% και 30% για χαμηλόμισθους, άνεργους, άτομα με ειδικές ανάγκες, και τρίτεκνους, αρκεί να μην καταναλώνουν πάνω από ...1.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο και το εισόδημά τους να είναι το πολύ μέχρι το αφορολόγητο όριο. Στην πράξη, πρόκειται για ένα μέτρο που υποτίθεται πως αφορά περί τα 1.200.000 νοικοκυριά, αλλά στην πραγματικότητα κινείται στα όρια της χλεύης όσων βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής απόγνωσης, αφού αυτό που τους ...«προσφέρεται» τελικά είναι μια ελάφρυνση της τάξης των 3,65 ευρώ το μήνα. «Ελάφρυνση» την οποία χάνουν αυτόματα, σε περίπτωση που ξεπεράσουν το όριο των 800 κιλοβατωρών, κάτι που είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα συμβεί αν πρόκειται για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ