Σάββατο 8 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εργαλείο καταπίεσης και το νέο Σύνταγμα

Το ΚΚ Τουρκίας στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην πλατεία Ταξίμ
Το ΚΚ Τουρκίας στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην πλατεία Ταξίμ
ΑΓΚΥΡΑ.--

Εγκρίθηκε χτες από το τουρκικό κοινοβούλιο το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την αναθεώρηση του Συντάγματος, δίνοντας το πράσινο φως για το σχετικό δημοψήφισμα. Η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι μέσα από τη συνταγματική μεταρρύθμιση προχωρά στο δήθεν εκδημοκρατισμό της χώρας, ενώ στην πραγματικότητα μοναδικός στόχος είναι η ισχυροποίηση της αστικής τάξης, δεδομένου ότι τα λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες στην Τουρκία θα εξακολουθήσουν και μετά την πολυδιαφημισμένη μεταρρύθμιση με νόμους όπως αυτό που επιτρέπει ακόμα και τη δολοφονία διαδηλωτών και απεργών από την αστυνομία.

Μετά την έγκριση του νομοσχεδίου από τη Βουλή, το λόγο έχει ο πρόεδρος της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος δηλώνει ότι η απόφασή του δε θα αργήσει. Η απόφαση του Προέδρου είτε θα στείλει το νομοσχέδιο για επαναδιαπραγμάτευση είτε στις κάλπες για δημοψήφισμα.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία εξακολουθεί να ζει στον απόηχο της μεγάλης συγκέντρωσης της Πρωτομαγιάτικης απεργίας στην πλατεία Ταξίμ ενάντια στην κυβερνητική τρομοκρατία. Σε ανακοίνωσή του το ΠΓ του ΚΚ Τουρκίας σημειώνει την ανάγκη της ανασύνταξης του τουρκικού λαού ενάντια στην καπιταλιστική τάξη πραγμάτων και τον ιμπεριαλισμό, καλώντας σε γενική απεργία στις 26 Μάη, για να λογοδοτήσουν όσοι «έκλεψαν το ψωμί και τη δουλειά από το λαό», σημειώνοντας «κερδίσαμε την πλατεία Ταξίμ, τώρα πρέπει να κερδίσουμε τη χώρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ