Σάββατο 8 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Για έμμεσες συνομιλίες πιέζει ο Μίτσελ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Την πρώτη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς είχε, χτες, ο Τζορτζ Μίτσελ, ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Ομπάμα, ενώ αναμένεται σήμερα η σύνοδος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ, η οποία θα δώσει το τελικό «πράσινο φως» στον Αμπάς να συμμετάσχει σε έμμεσες συνομιλίες με το Ισραήλ. Μέχρι στιγμής, από τα μέσα της εβδομάδας, που έφτασε στην περιοχή, ο Μίτσελ έχει συναντηθεί δύο φορές με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με υπουργούς της ισραηλινής κυβέρνησης, αλλά και με τον Πρόεδρο Σιμόν Πέρες, ο οποίος, επίσης, δήλωνε ότι «το Ισραήλ είναι έτοιμο να υπογράψει συμφωνία για ένα παλαιστινιακό ανεξάρτητο κράτος, αρκεί να υπάρχουν εγγυήσεις για την ασφάλειά του».

Ακόμη, όμως, και αν αρχίσουν έμμεσες συνομιλίες, το γρηγορότερο δυνατό, ουδείς είναι σε θέση σαφώς να ξεκαθαρίσει με ποια θέματα θ' ασχοληθούν και αν έχουν την οποιαδήποτε προοπτική να προχωρήσουν πέραν μερικών τυπικών χειραψιών. Και αυτό γιατί η ισραηλινή πλευρά επιμένει αδιάλλακτα στις θέσεις της και φαίνεται ότι απλώς «καθυστερεί» τον εποικισμό στην Ανατολική Ιερουσαλήμ για να διευκολύνει τη δημιουργία «θετικών εντυπώσεων», χωρίς, όμως, καμία ουσία.

Ηταν εμπρησμός

Σε εγκληματική ενέργεια οφείλεται η πυρκαγιά που κατέστρεψε, την Τρίτη, τέμενος στην Λουρμπάν αλ Σαρκίγια, στη βόρεια Δ. Οχθη, αποφάνθηκε η έρευνα της ισραηλινής πυροσβεστικής υπηρεσίας. Οι ισραηλινές αρχές απέφυγαν να κατονομάσουν υπόπτους, όμως, πλέον είναι κοινό μυστικό ότι τέτοιου είδους επιθέσεις (και είναι αρκετές τους τελευταίους μήνες στη Δ. Οχθη) διαπράττονται από εποίκους. Την επίθεση καταδίκασε η ΕΕ, ζητώντας να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι δράστες, ενώ ο ΟΗΕ εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» και ζήτησε να ληφθούν μέτρα αποτροπής τέτοιου είδους πράξεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ