Τρίτη 11 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Χωροταξικές αναδιαρθρώσεις προς όφελος του κεφαλαίου

Σε Διάσκεψη με θέμα «Συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τα Πανεπιστήμια και τους Τοπικούς, Κοινωνικούς και Οικονομικούς Φορείς», μίλησε χτες η υπουργός Παιδείας

Στα σχέδια της κυβέρνησης, για τις νέες αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, αναφέρθηκε η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, στην ομιλία της στη Διεθνή Διάσκεψη με θέμα τη «Συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τα Πανεπιστήμια και τους Τοπικούς, Κοινωνικούς και Οικονομικούς Φορείς», στην οποία συμμετείχαν τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας της Επιτροπής Περιφερειών της ΕΕ. Πάνω από 150 περιφερειάρχες, δήμαρχοι και νομάρχες απ' την ΕΕ συμφώνησαν στη «συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τα πανεπιστήμια και τους τοπικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς». Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη και πιο άμεση σύνδεση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με τις επιχειρήσεις.

Η υπουργός Παιδείας, στην ομιλία της, αναφέρθηκε στη «χωροταξική αναδιάρθρωση και των πανεπιστημίων», προαναγγέλλοντας τις συγχωνεύσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Με τις συγχωνεύσεις που ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, έχει σκοπό τη δημιουργία μεγάλων ιδρυμάτων, ώστε να «διευκολύνει» την παρέμβαση του κεφαλαίου. Η χωροταξική αναδιάρθρωση και στο χώρο της Παιδείας συνδέεται με συνολικούς σχεδιασμούς του κεφαλαίου με «όχημα» τη νέα διοικητική δομή της χώρας. Η ίδια η υπουργός επισήμανε ότι «στο συνολικό σχέδιο ανασύνταξης της χώρας, μπαίνει με έμφαση και το θέμα της χωροταξικής αναδιάρθρωσης και των πανεπιστημίων».

Η υπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «αξίζει τον κόπο να εξαντλήσουμε στα όρια του Συντάγματος τη δυνατότητα συμμετοχής και των τοπικών κοινωνιών»! Συμπέρασμα: Οι αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση (αλλά και στην Ερευνα) είναι άμεσες και θα γίνουν με οποιονδήποτε τρόπο, γιατί το απαιτούν οι επιχειρήσεις.

Νωρίτερα, η Αννα Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε στην πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες «έσπειραν» σε όλη τη χώρα ΤΕΙ, χωρίς αντικείμενο, κοροϊδεύοντας τους σπουδαστές. Το πρόσχημα, τότε, ήταν η ...στήριξη των «τοπικών οικονομιών». Η υπουργός, σα να ζούμε σε άλλη χώρα, υποστήριξε ότι η πολιτική αυτή «πολλές φορές ξεπέρασε τα όρια της ορθολογικής και επιστημονικής σκέψης και πήρε τα χαρακτηριστικά διασποράς ιδρυμάτων»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ