Πέμπτη 13 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΕΡΙ «ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ»
Προπέτασμα καπνού για νέα προνόμια στο κεφάλαιο

Αντεργατικά μέτρα για να προσελκυσθούν «επενδύσεις» και κεφάλαια προανήγγειλε χτες από το άτυπο υπουργικό ο πρωθυπουργός

Το εφεύρημα της «αναγέννησης» δήθεν του πολιτικού συστήματος μέσω της «αυτοκάθαρσης» και της «απόδοσης δικαιοσύνης» σε υποθέσεις «διαφθοράς», επιστρατεύει η κυβέρνηση, με στόχο να εκτονώσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια από την εφαρμογή της αντιδραστικής πολιτικής της. Παράλληλα, εντείνει τους ρυθμούς της αντιλαϊκής επέλασης, διαμορφώνοντας έναν εργασιακό Μεσαίωνα για την «προσέλκυση σημαντικών επενδυτικών προτάσεων»!

Η συντονισμένη εκστρατεία καθοδηγείται απευθείας από το Μέγαρο Μαξίμου σε αγαστή συνεργασία με τη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ. Μετά την προχτεσινή τοποθέτηση του πρόεδρου του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλου, που εμφανίστηκε να επιτίθεται στο «κρατικοδίαιτο πολιτικό σύστημα», όπως το χαρακτήρισε και να εγκαλεί δήθεν τα «διαπλεκόμενα με αυτό το σύστημα κόμματα», δόθηκε η αφορμή στην κυβέρνηση για να ξεδιπλώσει όλους τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς της με στόχο την παραπέρα θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, συντονίζοντας την κυβερνητική επιχείρηση χειραγώγησης των λαϊκών στρωμάτων, ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε τους υπουργούς της κυβέρνησης να «γίνουν οι φορείς της ανατροπής των αρνητικών πλευρών του πολιτικού συστήματος (...) με τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές που προωθούνται» ώστε, όπως υποστήριξε, να «δώσουμε οξυγόνο στη δημοκρατίας μας, να ενισχύσουμε τους θεσμούς».

«Αυτό που απαιτείται», ανέφερε ο πρωθυπουργός, «είναι η ενδυνάμωση του πολιτικού συστήματος, η διάκριση των εξουσιών, το επιτελικό κράτος», η εφαρμογή του «σχεδίου Καλλικράτης».Ο,τι δηλαδή απαίτησαν οι βιομήχανοι μέσω του Δ. Δασκαλόπουλου κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, προκείμενου να διαμορφωθεί ένας ισχυρότερος κρατικός μηχανισμός που θα καλύπτει τις σύγχρονες απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου.

«Το άλλο μεγάλο ζήτημα, είναι οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές που κάνουμε στο πολιτικό σύστημα. Και πρώτα απ' όλα, για να προστατέψουμε το πολιτικό σύστημα από μια ευκολία που βλέπω ότι υπάρχει, και είναι επικίνδυνη, να ισοπεδώνουν κάποιοι τα πάντα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, με το Μέγαρο Μαξίμου να σπεύδει να την παρουσιάσει σαν έμμεση απάντηση στον πρόεδρο του ΣΕΒ.

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε παράλληλα να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού, προαναγγέλλοντας μια επιχείρηση «καθαρά χέρια», ώστε να διοχετευτεί η λαϊκή αγανάκτηση σε «πολιτικά πρόσωπα» και στα υπαρκτά σκάνδαλά τους, ώστε να μείνει στο απυρόβλητο η πραγματική αιτία, που είναι η φύση του καπιταλιστικού συστήματος.

«Δεν είναι κακοί οι βουλευτές, έτσι γενικά και αόριστα, είναι η αιχμαλωσία του συστήματος από ειδικότερα συμφέροντα και πολλές φορές ισχυρά συμφέροντα που δε φαίνονται», υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου και ανέφερε: «Δικαιοσύνη υπάρχει και παίρνει "σάρκα και οστά" μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες, από το πολιτικό προσωπικό της χώρας, μέχρι τους δημοσίους υπαλλήλους και τους ιδιώτες, που πιθανώς έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς».

Νέα προνόμια στο κεφάλαιο

Μετά τη παράσταση που έδωσε ο πρωθυπουργός για θέματα «διαφάνειας», φρόντισε μέσω της εισήγησής του να ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει την κερδοφορία των επιχειρηματιών διαλύοντας κάθε εργασιακό και ασφαλιστικό δικαίωμα. «Με το να περάσουμε ένα νόμο δεν έχει τελειώσει η δουλειά. Το ζήτημα είναι η εφαρμογή του νόμου (...) αλλά και να διαμορφώσουμε ένα θετικό περιβάλλον για τις επενδύσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ως εγγ'υηση για την εφαρμογή μέχρι κεραίας των αντιδραστικών κυβερνητικών πολιτικών, ο πρωθυπουργός εμφάνισε το μηχανισμό της ΕΕ και του ΔΝΤ, το οποίο θα αξιοποιήσει για να ισοπεδώσει όλες τις εργατικές κατακτήσεις. «Η ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης δίνει και το αίσθημα της σιγουριάς σε πάρα πολλούς επενδυτές, ότι η Ελλάδα είναι προστατευμένη μέσω της στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρώπης, και αυτό είναι σημαντικό. Δίνει δηλαδή, μια αίσθηση σταθερότητας και σιγουριάς (...) Εχουμε το χρόνο ώστε να μπορέσουμε προχωρήσουμε στις επόμενες μεγάλες αλλαγές» σημείωσε ο Γ. Παπανδρέου.

Η ευκαιρία που έχει η Ελλάδα αυτό το διάστημα, τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι «να διευκολυνθεί η επιχειρηματικότητα, με την κατάργηση όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών, και να μπουν όροι που θα βοηθήσουν τη χώρα, ώστε να έρθουν οι επενδύσεις εκείνες που θα δώσουν μια άλλη αναπτυξιακή προοπτική και ένα άλλο πρότυπο ανάπτυξης».Δηλαδή, νέες φοροπαλλαγές και επιδοτήσεις που θα στηρίξουν τις επενδύσεις των ντόπιων και ξένων μονοπωλιακών ομίλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ