Σάββατο 15 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΣ
Εκδήλωση για την Ειδική Αγωγή

Η ανάγκη οι φοιτητές να παλέψουν για Παιδεία που θα μορφώνει, θα ολοκληρώνει προσωπικότητες, θα μεριμνά και θα φροντίζει ιδιαίτερα τα παιδιά που έχουν ανάγκη Ειδικής Αγωγής, αναδείχθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Πανσπουδαστική ΚΣ στο ΠΑΜΑΚ το βράδυ της Πέμπτης. Θέμα της εκδήλωσης ήταν το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία και οι επιπτώσεις στην Ειδική Αγωγή. Μίλησαν ο Γιάννης Δελής, δάσκαλος και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και η Ευαγγελία Μαγαλιού, δασκάλα Ειδικής Αγωγής.

Περιγράφοντας το τοπίο της Ειδικής Αγωγής, σημειώθηκε ότι ιδιωτικοποιείται ολοένα και περισσότερο. Η κυβέρνηση την κάνει υποχρεωτική χωρίς προηγουμένως να έχει δημιουργήσει τις απαραίτητες δημόσιες δομές, με συνέπεια οι γονείς να καταφεύγουν σε ιδιωτικά κέντρα φύλαξης, θεραπείας, αποκατάστασης κ.λπ. Αυτή η κατάσταση θα γνωρίσει μεγαλύτερη άνθηση με την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης», όπου προβλέπεται η Παιδεία και η Πρόνοια να περάσουν στους Δήμους. Τονίστηκε, επίσης, ότι η λογική της ΕΕ για αποϊδρυματοποίηση και αποασυλοποίηση προβάλλεται για να απαλλαγεί το κράτος από το βάρος της δημιουργίας Ειδικών Σχολείων, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται τα τμήματα ένταξης στα σχολεία όπου τις περισσότερες φορές στοιβάζονται πολλές και ανόμοιες περιπτώσεις.

Αποκαλυπτικό στοιχείο των αποτελεσμάτων αυτής της πολιτικής είναι, όπως ανέφερε η Ε. Μαγαλιού, ότι, π.χ., στην Ανατολική Θεσσαλονίκη από τα 35 χιλιάδες παιδιά τα 3.500 χρήζουν Ειδικής Αγωγής (από μαθησιακές δυσκολίες έως περιπτώσεις συνδρόμου Ντάουν), από αυτά ούτε τα 500 δε φοιτούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και λιγότερα από 100 φοιτούν στη Δευτεροβάθμια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ