Σάββατο 15 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Πυρ κατά των διαδηλωτών

Στρατός βαράει στο ψαχνό στην Μπανγκόκ
Στρατός βαράει στο ψαχνό στην Μπανγκόκ
ΜΠΑΝΓΚΟΚ.--

Πυρ εναντίον των διαδηλωτών, με τα «Κόκκινα Πουκάμισα» που έχουν καταλάβει το εμπορικό Κέντρο της Μπανγκόκ επί δύο μήνες, απαιτώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και την άμεση διεξαγωγή εκλογών, άνοιξε χτες ο στρατός της Ταϊλάνδης. Στα πυρά απάντησε και η αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και περισσότεροι από 100 να τραυματιστούν, μέχρι στιγμής.

Αρχικά, ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Αμπχισίτ Βετζατζίβα, ο οποίος στηρίζεται από το στρατό και κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι κέρδισε τις εκλογές με νοθεία, εμφανίστηκε να «προσφέρει» ημερομηνία εκλογών στους αντιπάλους του στα μέσα Νοέμβρη, την οποία ωστόσο απέρριψε η αντιπολίτευση, λόγω «ελλιπών εγγυήσεων», δηλώνοντας ότι συνεχίζει την κατάληψη της Μπανγκόκ και παρατείνει τις διαδηλώσεις.

Η ένταση κλιμακώθηκε από το βράδυ της Πέμπτης, οπότε και πυροβολήθηκε στο κεφάλι ο στρατιωτικός ηγέτης της αντιπολίτευσης Χατίγια Σαουασντιπόλ. Χτες, ο στρατός με το πρόσχημα της επιβολής της τάξης άρχισε να πυροβολεί εναντίον του πλήθους, με στόχο να «καθαρίσει την πρωτεύουσα» και να συνειδητοποιήσουν οι διαδηλωτές ότι «η κατάληψή της είναι παράνομη».

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Ταϊλάνδη αποτελούν πλευρές του ίδιου νομίσματος, ωστόσο λόγω της ανέχειας που επικρατεί στα λαϊκά στρώματα, χιλιάδες μικροί αγρότες και εργάτες συγκεντρώνονται στις τάξεις των διαδηλώσεων που οργανώνουν τα «Κόκκινα Πουκάμισα», θεωρώντας ότι διεκδικούν τα δικαιώματά τους, ενώ στην πραγματικότητα παρασύρονται από υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Ιδιαίτερο είναι και το ενδιαφέρον εκπροσώπων του κεφαλαίου, που θεωρούσαν την Ταϊλάνδη «σταθερή χώρα στην ευρύτερη περιοχή», διοχετεύοντας επενδύσεις και ανησυχούν για τα κεφάλαιά τους σε περίπτωση γενίκευσης των συγκρούσεων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ