Σάββατο 15 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΩΝ
Για το δικαίωμα στη ζωή και στη δουλειά

Εκατοντάδες ανθρακωρύχοι, μαζί με τις οικογένειές τους, διαδήλωσαν την Παρασκευή στον κεντρικό δρόμο της πόλης Μεζντουρέτσενσκε, όπου βρίσκεται το ανθρακωρυχείο «Ρασπάντσκαγια», όπου πρόσφατα έγινε το νέο πολύνεκρο αντεργατικό έγκλημα.

Βασικά αιτήματα των ανθρακωρύχων ήταν οι καλύτερες συνθήκες εργασίας και η ουσιαστική αύξηση των μισθών τους, από τις 15 χιλιάδες ρούβλια (περίπου 400 ευρώ) στις 27 χιλιάδες ρούβλια. Ακόμη ζήτησαν να αποκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες της έκρηξης στο ανθρακωρυχείο που προκάλεσε το θάνατο δεκάδων συναδέλφων τους.

Εκκληση του ΚΕΚΡ-ΕΚΚ: Ο καπιταλισμός έθεσε όλο το ρωσικό προλεταριάτο στη «ζώνη του ρίσκου»

Στο μεταξύ έκκληση προς τους ανθρακωρύχους κι όλους τους εργαζόμενους της Ρωσίας, σχετικά με την τραγωδία στο ανθρακωρυχείο «Ρασπάντσκαγια», απηύθυνε το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΕΚΚ), στην οποία σημειώνεται πως «η τραγική σύμπτωση των εκρήξεων στο ανθρακωρυχείο "Ρασπάντσκαγια" με το γιορτασμό της Αντιφασιστικής Νίκης ακόμα μια φορά και με ιδιαίτερη οξύτητα αποκάλυψε τον απάνθρωπο χαρακτήρα της οικονομίας της αγοράς καθώς και οι συνέπειες που αυτή έχει στις ζωές των εργατών (...) Η τελευταία τραγωδία διαφέρει από τις άλλες. Το ανθρακωρυχείο "Ρασπάντσκαγια" είναι ένα από τα πιο τεχνικά εξοπλισμένα ανθρακωρυχεία, εφοδιασμένα με σύγχρονες μηχανές. Ετσι, οι προσπάθειες να προβάλουν ως δικαιολογία μόνο το απρόβλεπτο των φυσικών γεωλογικών παραγόντων ή του παλιού εξοπλισμού φαίνονται αβάσιμες. Ενώ το "παράπονο" του πρωθυπουργού Β. Πούτιν για το ιδιαίτερο ρίσκο του επαγγέλματος των ανθρακωρύχων, για το οποίο δήθεν δε γίνεται τίποτα, αφού παντού στα ανθρακωρυχεία γίνονται παρόμοια γεγονότα, δείχνει απλώς την αναγνώριση της ανικανότητας μπροστά στην επιδίωξη της ατομικής ιδιοκτησίας να βγάζει κέρδος με κάθε θυσία, μεταξύ των οποίων και με τη ζωή των ανθρώπων. Ο καπιταλισμός έθεσε όλο το ρωσικό προλεταριάτο στη "ζώνη του ρίσκου", όπου κάθε χρόνο σημειώνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές στις απώλειες του πληθυσμού που δεν αναπληρώνονται».

Επίσης στην έκκληση αναφέρεται πως ο χαρακτήρας των ανθρακωρύχων διαμορφώνεται όχι με προσευχές, στις οποίες τους κάλεσε ο Ρώσος Πατριάρχης, αλλά στη δύσκολη καθημερινή δουλειά και στον αγώνα. «Στα χρόνια του μεγάλου πατριωτικού πολέμου οι στρατιώτες - ανθρακωρύχοι μαζί με τους ναύτες έδειξαν εξαιρετική σταθερότητα και ανδρεία. Λίγο πριν την τραγωδία στο ανθρακωρυχείο "Ρασπάντσκαγια" στην Ουκρανία εγκαινιάστηκε το μνημείο για τους 250 ανθρακωρύχους που σκοτώθηκαν σαν ήρωες κατά τη διάρκεια της άμυνας της Οδησσού», σημειώνει στην έκκλησή του το ΚΕΚΡ-ΕΚΚ που κάλεσε τους ανθρακωρύχους κι όλους τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα εργατικά συνδικάτα, να στηρίξουν το ΚΕΚΡ-ΕΚΚ και να συμμετέχουν στις γραμμές του Ενιαίου Μετώπου Εργαζομένων της Ρωσίας (ΡΟΤ-ΦΡΟΝΤ).


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ