Τρίτη 18 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΗΜΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Αντικομμουνισμός ... ως «δώρο» σε παιδιά ωδείου

Με έναν... «περίεργο» τρόπο «τίμησε» (για την ακρίβεια προσπαθεί να δηλητηριάσει με τη χολή του αντικομμουνισμού) τα παιδιά που βραβεύθηκαν σε μουσικούς διαγωνισμούς η δημοτική αρχή της Πετρούπολης. Σε τελετή που έγινε (30/4) στο Πνευματικό Κέντρο, δόθηκε ως βραβείο στα παιδιά το βιβλίο του Μ. Γρηγορίου «Μουσική για παιδιά και έξυπνους μεγάλους». Οι γονείς έκπληκτοι διάβασαν ένα κεφάλαιο του βιβλίου με τίτλο «Η τέχνη και τα απολυταρχικά καθεστώτα», που εξαπολύει μια χοντροκομμένη αντισοβιετική, αντικομμουνιστική επίθεση, με... «παιδαγωγικές» «αλήθειες» του τύπου: «Η εξάρτηση των συνθετών στη διάρκεια του σταλινισμού ήταν τόσο μεγάλη ώστε δεν μπορούσαν να προμηθευτούν ούτε χαρτί παρτιτούρας για να γράψουν τη μουσική τους, αν δεν ακολουθούσαν την επίσημη γραμμή που καθόριζε η "Ενωση Σοβιετικών Συνθετών"»!!!

Οι γονείς ενός βραβευμένου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, επέστρεψαν το βιβλίο και σε επιστολή τους προς τον δήμαρχο Πετρούπολης, τους δημοτικούς συμβούλους, τις δημοτικές παρατάξεις και το Δημοτικό Ωδείο, καταγγέλλουν «τέτοιου είδους ενέργειες που δε διαπλάθουν χαρακτήρες, ούτε δημιουργούν ήθος (...) Δεν θέλουμε τα παιδιά μας να διαμορφώσουν χαρακτήρα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των καταπιεστών».

Επισημαίνουν επίσης: «Σήμερα που ο αντικομμουνισμός είναι η βάση του ξαναγραψίματος της Ιστορίας και η κυριαρχία της υποκουλτούρας συνοδεύεται από την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, το παράδειγμα της πολιτιστικής οικοδόμησης της ΕΣΣΔ είναι ικανό να φωτίσει το δρόμο στο πώς η Τέχνη μπορεί να βρεθεί στο πλευρό των καταπιεσμένων». Παραθέτουν μάλιστα και αποσπάσματα από κείμενο του Σοστακόβιτς, το 1935, στο οποίο ο κορυφαίος συνθέτης αποτύπωνε ξεκάθαρα την πολιτισμική αναγέννηση που έφερε η Οχτωβριανή Επανάσταση. Να σημειωθεί ότι ο Σοστακόβιτς είναι μεταξύ των Σοβιετικών συνθετών τους οποίους ο Μ. Γρηγορίου «περιλαμβάνει» στο βιβλίο του για να εξαπολύσει τον αντισοβιετισμό του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ