Τρίτη 18 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ιστορία αγάπης Τσέχοφ - Κνίπερ

Stefania Mizara

Ο θίασος «Πόλις» θα παρουσιάσει (26 - 29/5 (9.15μ.μ.) στο θέατρο «Απόλλων» της Σύρου την παράσταση «Αγαπημένε μου συγγραφέα.....Αγαπητή πρωταγωνίστρια...».

Η παράσταση βασίζεται στην ερωτική αλληλογραφία του Αντον Τσέχοφ με την ηθοποιό, μετέπειτα σύζυγό του Ολγα Κνίπερ. Το κείμενο αντλήθηκε από την ερωτική αλληλογραφία του ζευγαριού, τις βιογραφίες του συγγραφέα και της ηθοποιού και από το έργο της Κάρολ Ροκαμόρα: «Παίρνω το χέρι σας στο δικό μου...». Πρόκειται για μια αγάπη που καταγράφηκε σε 800 περίπου γράμματα.

Διάσημος συγγραφέας στα 38 χρόνια του ο Τσέχοφ γνωρίζει τη νέα ηθοποιό, ιδρυτικό μέλος του «Θεάτρου Τέχνης» της Μόσχας, Κνίπερ, τον Απρίλη του 1898, στην ανάγνωση του έργου του «Γλάρος». Η γνωριμία τους εξελίχθηκε σε φιλία, έρωτα και τέλος σε γάμο, που κράτησε μέχρι τον πρόωρο θάνατο του Τσέχοφ (1904), από φυματίωση. Η αρρώστια επιβάλλει στον Τσέχοφ να ζει στη Γιάλτα, ενώ το θέατρο επιβάλλει στην Κνίπερ να λείπει μακριά του. Ετσι, η αλληλογραφία μεταξύ του ζεύγους καταγράφει τη ζωή τους, τους υπέροχους χαρακτήρες τους, την αγάπη τους, την αλληλονοσταλγία τους, το αίσθημα της μοναξιάς που τους βασανίζει, την αγωνία της Κνίπερ για την υγεία του συζύγου της και το μεγαλειώδες ψυχικό σθένος εκείνου, προκειμένου να μη γίνει η καλπάζουσα ασθένειά του εμπόδιο στην καλλιτεχνική πορεία της γυναίκας του.

Σκηνοθεσία: Ελένη Γεωργοπούλου, δραματουργική επεξεργασία «Πόλις», μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου - Παγκουρέλη, σκηνικά - κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ, κίνηση: Νικολέτα Ξεναρίου, μουσική: Μάρθα Μαυροειδή. Παίζουν: Αιμιλία Βάλβη, Κωσταντής Μιζάρας.

Η παράσταση θα περιοδεύσει το φθινόπωρο και θα παιχθεί στην Αθήνα (στο Κέντρο Τέχνης και Λόγου, Θεμιστοκλέους 104), κάθε Δευτέρα και Τρίτη (Ιανουάριος - Μάρτιος 2011).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ