Τρίτη 18 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Σύγκρουση ανθρακωρύχων και ΜΑΤ

Οι εκατοντάδες ανθρακωρύχοι, που διαδήλωσαν την περασμένη Παρασκευή σε κεντρικό δρόμο της πόλης Μεζντουρέτσενσκ, όπου βρίσκεται το ανθρακωρυχείο «Ρασπάντσκαγια», και στο οποίο πρόσφατα έγινε το νέο πολύνεκρο αντεργατικό έγκλημα, συγκρούστηκαν το βράδυ της ίδιας μέρας με τα ΜΑΤ.

Συγκεκριμένα οι ανθρακωρύχοι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής επεδίωξαν να μπλοκάρουν τις κοντινότερες σιδηροδρομικές γραμμές. Οι αρχές έστειλαν για να τους εμποδίσουν τα ΜΑΤ γειτονικών περιοχών, αφού οι δυνάμεις καταστολής της περιοχής του Κέμεροβο (όπου βρίσκεται και η πόλη Μεζντουρέτσενσκ) αρνήθηκαν να καταστείλουν τη διαμαρτυρία των συμπολιτών τους.

Βασικά αιτήματα των ανθρακωρύχων ήταν οι καλύτερες συνθήκες εργασίας και η ουσιαστική αύξηση των μισθών τους. Ακόμη ζητούν να αποκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες της έκρηξης στο ανθρακωρυχείο που προκάλεσε το θάνατο δεκάδων συναδέλφων τους. Να σημειωθεί πως σε ορισμένα ρωσικά ΜΜΕ διαρρέουν πληροφορίες για πάνω από 150 νεκρούς κι όχι για 66, όπως βεβαιώνει η ρωσική κυβέρνηση.

Σήμερα κοντά στα παραπάνω αιτήματα οι ανθρακωρύχοι ζητούν την απελευθέρωση των 28 συναδέλφων τους που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Ανακοίνωση συμπαράστασης στους ανθρακωρύχους εξέδωσε το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, ενώ δηλώσεις συμπαράστασης στους ανθρακωρύχους έκαναν βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας.


Ι. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ