Τρίτη 18 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Β. ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σειρά συμφωνιών

ΚΙΕΒΟ.--

Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ουκρανία πραγματοποιεί από χτες ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ και παρέστη χτες στην υπογραφή αρκετών συμφωνιών συνεργασίας. Ο Μεντβέντεφ με τον Ουκρανό ομόλογό του Βίκτορ Γιανούκοβιτς υπέγραψαν τρεις πολιτικές διακηρύξεις - για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, την ασφάλεια στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου και για τη διευθέτηση του προβλήματος της Υπερδνειστερίας, καθώς και μια σειρά οικονομικές συμφωνίες. Ανάμεσα στα άλλα, συμφώνησαν για την από κοινού κατασκευή πολιτικού αεροσκάφους, για τη χρήση ρωσικού δορυφορικού συστήματος στην Ουκρανία, οριοθέτησαν τα σύνορά τους, ωστόσο δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο θέμα των θαλάσσιων συνόρων τους, και συγκεκριμένα για το Πορθμό Κερτζ. Αποφάσισαν, ωστόσο, τη δημιουργία ειδικής επιτροπής που θα εξετάσει το ζήτημα. Υπενθυμίζεται πως οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει στην παράταση της παρουσίας του ρωσικού στόλου στη Σεβαστούπολη μέχρι το 2042, σε αντάλλαγμα για καλύτερες τιμές στο φυσικό αέριο.

Οπως σημείωσε ο Γιανούκοβιτς, το εμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες μπορεί να υπερβεί για το 2010 τα 35 δισ. δολάρια, αφού «τους πρώτους τέσσερις μήνες του χρόνου αυξήθηκε κατά 50%».

Σημειώνεται πως, με την άφιξή του στο Κίεβο, ο Μεντβέντεφ βρέθηκε σε ειδική τελετή για τα θύματα του λιμού του 1932-33, όπου εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από την πείνα. Το συγκεκριμένο γεγονός είχε εκμεταλλευτεί ο προηγούμενος Πρόεδρος Β. Γιουστσένκο, ο οποίος προσπαθούσε να αναγνωριστεί ως έγκλημα της σταλινικής περιόδου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ