Σάββατο 22 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Θέματα που καταργούν την κριτική ικανότητα

Σχόλιο της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ με αφορμή τα χτεσινά θέματα της Ιστορίας

Phasma

Με μαθήματα κατεύθυνσης συνεχίστηκαν χτες οι πανελλαδικές εξετάσεις. Οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης εξετάστηκαν στην Ιστορία, της Θετικής στη Βιολογία και της τεχνολογικής στη Χημεία - Βιοχημεία και Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, ανάλογα με τον κύκλο που ακολούθησαν.

Στα θέματα Ιστορίας θεωρητικής κατεύθυνσης που επιλέχτηκαν χτες αναφέρεται η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ. Ειδικότερα αναφέρεται στο πρώτο θέμα που ζητούσε αντιστοιχίσεις αριθμών με γράμματα ανάμεσα σε ιστορικές προσωπικότητες και κοφτές φράσεις, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι καμία σχέση δεν έχουν με το ιστορικό γίγνεσθαι και καταργούν κάθε ίχνος κριτικής ικανότητας και σκέψης. Σε ό,τι αφορά τα θέματα Β1 και Β2 σημειώνει ότι απαιτούν στείρα απομνημόνευση και απλή παράθεση, κάνοντας λόγο για αναφορές ασύνδετες από τους κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτικούς όρους που προσδιορίζουν ιστορικά την εποχή. Για τις πηγές της Β' ομάδας που αφορούν σε θέματα «αποκατάστασης προσφύγων», το ΠΑΜΕ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «καλούν τον υποψήφιο απλά να αναφερθεί στις διαδικασίες προσδιορισμού των ανταλλάξιμων περιουσιών και στις αποζημιώσεις, χωρίς καν να μνημονεύεται ο λόγος για τον οποίο οι αποζημιώσεις αυτές σταμάτησαν», ενώ το κείμενο - πηγή από την Ιστορία του Χ. Χατζηιωσήφ «διαφημίζει την Τράπεζα της Ελλάδας (το τραπεζικό κεφάλαιο) στους σκοπούς, στην οργάνωση και στο έργο της κατά τη διάρκεια της κρίσης, ως ραχοκοκαλιά και εγγυήτρια της κερδοφορίας του Κεφαλαίου σε περίοδο καπιταλιστικής ανάκαμψης».

  • Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, κατά τη χτεσινή μέρα των πανελλαδικών εξετάσεων, στη Ρόδο, δύο μαθητές του ΓΕΛ Ιαλυσού συνελήφθησαν με κινητά τηλέφωνα την ώρα της εξέτασης και ο ένας από αυτούς διάβαζε μήνυμα με τις σωστές απαντήσεις στο μάθημα «Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων». Στο 2ο ΓΕΛ Ρόδου, πάντα σύμφωνα με το υπουργείο, μαθήτρια πιάστηκε με σκονάκι. Και τα τρία γραπτά μηδενίστηκαν, ενώ οι μαθητές του ΓΕΛ Ιαλυσού συνελήφθησαν και σχηματίστηκε σε βάρος τους δικογραφία για «απάτη και πλαστογραφία πιστοποιητικών», σύμφωνα με την αστυνομία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ