Σάββατο 22 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Να εκφραστεί η συσπείρωση κάθε ριζοσπαστικής συνείδησης

Η ΔΗΠΑΚ, το ΜΑΣ και το ΠΑΜΕ στηρίζουν την «Πανεπιστημιακή Αγωνιστική Παρέμβαση ΑΠΘ» με υποψήφιο πρύτανη τον καθηγητή Γιώργο Μαργαρίτη

Μέσα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, με τους εργαζόμενους να δέχονται μια άνευ προηγουμένου συντονισμένη επίθεση στα δικαιώματά τους, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να ολοκληρώσει τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και στην εκπαίδευση, πραγματοποιούνται οι πρυτανικές εκλογές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Οι εκλογές θα διεξαχθούν την Τετάρτη 26 του Μάη από τις 9 π.μ. έως τις 7.30 μ.μ. και «κατεβαίνουν» 7 υποψήφια σχήματα.

Η «Πανεπιστημιακή Αγωνιστική Παρέμβαση ΑΠΘ» που υποστηρίζεται από την ΔΗΠΑΚ, το ΜΑΣ και το ΠΑΜΕ, κατέρχεται στις εκλογές με υποψήφιο πρύτανη τον Γιώργο Μαργαρίτη, καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών της Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών και υποψήφιους αντιπρυτάνεις τους: Νίκο Νικολάου, καθηγητή της Γεωπονικής Σχολής, Ελευθερία Παπαδημητρίου, καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών, Γιώργο Τσακλίδη, αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Μαθηματικών της Σχολής Θετικών Επιστημών.

Επιδιώκει να εκφράσει τη συσπείρωση κάθε ριζοσπαστικής φωνής και συνείδησης που θεωρεί ότι η υποταγή στις επιχειρήσεις είναι καταστροφική για το Πανεπιστήμιο. Καλεί τα μέλη ΔΕΠ, τους εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο, τους φοιτητές να συγκροτήσουν μέτωπο αντεπίθεσης στο επιχειρηματικό Πανεπιστήμιο, που θα παλέψει πριν και μετά τις πρυτανικές εκλογές ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ήδη παρθεί και αυτά που θα ακολουθήσουν, που θα ενώσει τον αγώνα τους με τον αγώνα του λαού για να ζει και να διαφεντεύει την εργασία του, να θεμελιώσει για τα παιδιά του ζωή και δικαιώματα. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει και στη διακήρυξή του το υποψήφιο σχήμα, «είναι σήμερα αναγκαίο να γίνει κατανοητή από την πανεπιστημιακή κοινότητα η ανάγκη οργάνωσης της κοινωνίας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του εργαζόμενου ανθρώπου. Σε αυτό το δρόμο η επιστήμη μπορεί να αναδειχτεί σε βασικό παράγοντα απελευθέρωσης και χειραφέτησής του».

Σχήματα συμβιβασμένα με τη στρατηγική του κεφαλαίου

Στις πρυτανικές εκλογές του ΑΠΘ συμμετέχουν άλλα 6 σχήματα: «Συμμετοχικό, Ανοιχτό και Δημιουργικό ΑΠΘ» με υποψήφιο πρύτανη τον Ανέστη Φιλιππίδη, καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας, Σχολής Θετικών Επιστημών. «Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο επιμένει Ακαδημαϊκά» με υποψήφιο πρύτανη τον Ιωάννη Μυλόπουλο, καθηγητή του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Πολυτεχνικής Σχολής. «Ακαδημαϊκή Κίνηση ΑΠΘ» με υποψήφιο πρύτανη τον Στέργιο Λογοθετίδη, καθηγητή του Τμήματος Φυσικής, Σχολής Θετικών Επιστημών. «Το Αριστοτέλειο για την Παιδεία και την Κοινωνία», με υποψήφιο πρύτανη τον Νίκο Καλογήρου, καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων, Πολυτεχνικής Σχολής. «Αδέσμευτο Πανεπιστημιακό Ψηφοδέλτιο», με υποψήφια πρύτανη την Βασιλική Δεληγιάννη - Κουιμτζή, καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας, Φιλοσοφικής Σχολής. «Το Πανεπιστήμιο ως ιδέα και ως πράξη» με υποψήφιο πρύτανη τον Σωκράτη Δεληβογιατζή, καθηγητή του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, Φιλοσοφικής Σχολής.

Στην προμετωπίδα του συνόλου σχεδόν των άλλων σχημάτων που διεκδικούν την ανάδειξή τους σε νέα πρυτανική αρχή βρίσκονται οι στρατηγικές επιλογές που προωθούνται στο πλαίσιο των αντιδραστικών αλλαγών στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Αποδέχονται την αξιολόγηση, εμφανίζονται πρόθυμοι να συνεχίσουν να καλλιεργούν την αυταπάτη ότι ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας του Πανεπιστημίου μπορεί τάχα να συνυπάρξει με τους κανόνες της αγοράς. Στηρίζουν τη λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης με όρους ανταποδοτικότητας και ανταγωνιστικότητας. Επιχειρούν να συσκοτίσουν τις πραγματικές αιτίες που σήμερα ολοκληρώνουν την εικόνα του επιχειρηματικού Πανεπιστημίου. Από τη μια αποδέχονται τη στρατηγική της ΕΕ και από την άλλη καταγίνονται με το να κρατήσουν αλώβητο τάχα το πτυχίο, εγκλωβίζοντας φοιτητές και σπουδαστές σε αυταπάτες. Προβάλλουν ότι θα διαχειριστούν καλύτερα την ανέχεια του Πανεπιστημίου, μέσα από διαφανή και χρηστή διοίκηση. Σ' αυτό το πλαίσιο προτείνουν νέους θεσμούς και επιτροπές διαχείρισης.

Στηρίζουν τη διάσπαση της βασικής γνώσης σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, κλπ. Αποδέχονται ουσιαστικά την υποχρηματοδότηση του Πανεπιστημίου και τη στροφή του σε εξασφάλιση κονδυλίων μέσα από την αξιοποίηση και της περιουσίας του ΑΠΘ αλλά και της έρευνας. Ολα αυτά στο όνομα της ακαδημαϊκής διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των ΑΕΙ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ