Σάββατο 29 Μάη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Προς αλλαγή σκυτάλης;

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

«Δεν θα καταστρέψουμε αυτά που έχτισε ο Ουρίμπε» δηλώνει ο υποψήφιος των Πρασίνων για τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής στην Κολομβία και πρώην δήμαρχος της Μπογκοτά, Αντάνας Μόκους, που πλέον θεωρείται φαβορί για την προεδρία. Οι δημοσκοπήσεις τον φέρουν να βρίσκεται σε «τεχνική ισοπαλία» με τον υποψήφιο του Κόμματος U και πρώην υπουργό Αμυνας Χοσέ Μανουέλ Σάντος για τον πρώτο γύρο και «νικητή» στο δεύτερο γύρο. Οσο για τους υπόλοιπους υποψήφιους, τους δύο ακολουθούν η υποψήφια του Συντηρητικού Κόμματος, Νοεμί Σανίν, με 8,8% και ο Γκουστάβο Πέτρο, υποψήφιος του Δημοκρατικού Εναλλακτικού Πόλου (σε αυτή την συμμαχία συμμετέχει και το Κολομβιάνικο ΚΚ), με 7,3%.

Η άνοδος Μόκους μάλλον είναι καλοδεχούμενη καθώς πλέον το «καθεστώς» Ουρίμπε δεν είναι «αποδοτικό». Εξ ου και μία εβδομάδα πριν η αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» «αποκάλυψε» ότι ο αδελφός του προέδρου Ουρίμπε, Σαντιάγο, ήταν επικεφαλής και εκπαίδευε ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς. Η κυβέρνηση Ουρίμπε διέψευσε το δημοσίευμα ως προϊόν της «προπαγανδιστικής μηχανής του Τσάβες».

Εξάλλου, ο Μόκους δηλώνει «θαυμαστής» της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγγελας Μέρκελ, δηλώνει ότι δεν αντιτίθεται στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με τη Βενεζουέλα αλλά «προέχουν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ», αποκλείει κάθε διάλογο με τους αντάρτες των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας-FARC αλλά και μία πιθανή ανθρωπιστική συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων ενώ δηλώνει «αμείλικτος πολέμιος των καρτέλ των ναρκωτικών». Ο,τι καλύτερο, δηλαδή, για τις ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή και ο υποψήφιος του Πόλου στις προγραμματικές του δηλώσεις κινείται σε διαχειριστική λογική, χωρίς να θέλει να συγκρουστεί με την εξουσία των μονοπωλίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ