Πέμπτη 3 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Προσπάθεια απαγόρευσης του Κομμουνιστικού Κόμματος

Η λεγόμενη «Επιτροπή για την καταδίκη του ολοκληρωτικού κομμουνιστικού καθεστώτος», που συγκροτήθηκε στη Μολδαβία το Γενάρη του 2010 με απόφαση του εκτελούντος χρέη Προέδρου της Μολδαβίας, Μιχάη Γκίμπου, ανακοίνωσε πως στις αρχές Ιούνη θα παρουσιάσει τα πρώτα αποτελέσματα της «δουλειάς» της.

Πρόσφατα ο Γκ. Κοζοκάρου, πρόεδρος της συγκεκριμένης επιτροπής, μιλώντας στη συνδιάσκεψη με θέμα «Η δημοκρατία μετά τον ολοκληρωτισμό: Οι διδαχές ύστερα από 20 χρόνια», που οργάνωσαν διάφορες αντικομμουνιστικές οργανώσεις, δήλωσε πως η επιτροπή με ιδιαίτερο τρόπο θα επιδιώξει την καταδίκη των συμβόλων του κομμουνιστικού καθεστώτος, όπως το σφυροδρέπανο, το οποίο σήμερα επίσημα χρησιμοποιεί το Κόμμα των Κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας (ΚΚΔΜ). Οι προθέσεις αυτές της επιτροπής προκάλεσαν κύμα αγανάκτησης στη χώρα. Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε το ΚΚΔΜ, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά των φασιστών της επιτροπής Γκίμπου. Ο βουλευτής του ΚΚΔΜ, Γκ. Πετρένκο, δήλωσε στα ΜΜΕ: «Διοργανώσαμε τη συγκέντρωση αυτή κατά της επονείδιστης επιτροπής, η μοναδική αποστολή της οποίας είναι να προετοιμάσει την κοινή γνώμη στη Μολδαβία για την απόφαση απαγόρευσης του ΚΚΔΜ, της ονομασίας, καθώς και των συμβόλων του κόμματος».

Η περίπτωση αυτή της Μολδαβίας έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των πρώην σοσιαλιστικών χωρών που έχουν προχωρήσει στην ποινικοποίηση της κομμουνιστικής ιδεολογίας (Βαλτικές χώρες) ή που προτίθενται να το κάνουν, όπως αναμένεται το επόμενο διάστημα στην Πολωνία.




Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ