Πέμπτη 3 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Με επιθέσεις ξεκίνησε η «τζίργκα»

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Με επιθέσεις αυτοκτονίας και ρουκέτες από τους Ταλιμπάν ξεκίνησε χτες στην Καμπούλ, τις εργασίες της η «τζίργκα», η παραδοσιακή ευρεία συνέλευση του Αφγανιστάν, με θέμα την εξομάλυνση των σχέσεων εγκάθετης κυβέρνησης - «μετριοπαθών Ταλιμπάν» και στόχο την ακριβή «εθνική συμφιλίωση». Σύμφωνα με την αστυνομία, οι επιθέσεις δεν προκάλεσαν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, πλην του καμικάζι, ενώ υποστήριξαν ότι οι δράστες ήταν ντυμένοι με στολές του αφγανικού στρατού. Ο εγκάθετος Αφγανός Πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι εγκατέλειψε το χώρο της συνέλευσης αμέσως μετά την ομιλία του, ενώ οι Ταλιμπάν, που από την αρχή δήλωσαν την άρνηση τους να λάβουν μέρος στη «τζίργκα», προειδοποίησαν τους αξιωματούχους και τις αντιπροσωπείες που λαμβάνουν μέρος ότι υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή τους, αναλαμβάνοντας επίσης την ευθύνη για τις επιθέσεις.

Στην ομιλία του ο Χ. Καρζάι κάλεσε τους Ταλιμπάν να κάνουν ειρήνη μαζί του, έτσι ώστε να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα, υπεραμυνόμενος των προτάσεών του για προσέγγιση των «μετριοπαθών Ταλιμπάν», με συμμετοχή τους στην εξουσία, αλλά και οικονομικά κίνητρα. Η τζίργκα που αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά αύριο το βράδυ, έχει σαν στόχο να συμφωνήσει σε συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης των Ταλιμπάν αλλά και προώθησης της «συμφιλίωσης».

Την ίδια στιγμή, το Ιράν αρνείται κάθετα τις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον της Τεχεράνης ο επικεφαλής των αμερικανοΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων του Αφγανιστάν, στρατηγός Στάνλεϊ ΜακΚρίσταλ, ότι εξοπλίζει και εκπαιδεύει μαχητές των Ταλιμπάν. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μανουχέρ Μοτακί, υποστήριξε ότι οι κατηγορίες εναντίον της Τεχεράνης, έχουν στόχο να καλύψουν την αποτυχία των δυνάμεων κατοχής στο Αφγανιστάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ