Πέμπτη 3 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Νέο κύκλο αντιπαράθεσης «άνοιξε» η έκθεση των επιθεωρητών

BIENNH - TEXΕΡΑΝΗ.--

Σε νέο γύρο αντιπαραθέσεων εισέρχεται, όπως όλα δείχνουν, το ζήτημα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος μετά τη νέα έκθεση των επιθεωρητών της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές της βδομάδας ενόψει της σύσκεψης του Συμβουλίου της Επιτροπής στις 7 Ιουνίου. Οπως υπογραμμίζεται στο κείμενο, από το Φλεβάρη, οπότε συντάχθηκε η προηγούμενη έκθεση, μέχρι σήμερα, η Τεχεράνη δεν έχει προσκομίσει τις ζητούμενες αποδείξεις ότι το πρόγραμμά της δεν έχει στρατιωτικό σκοπό.

Επιπλέον, οι επιθεωρητές αναφέρουν ότι η Τεχεράνη έχει προμηθευτεί επιπλέον 164 συσκευές φυγοκέντρησης που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου και ότι από τον Απρίλη μέχρι σήμερα έχει παράσχει μεγάλες ποσότητες εμπλουτισμένου, σε χαμηλό ποσοστό, ουρανίου, κάτι που σημαίνει ότι τα κατ' εκτίμηση αποθέματά της αγγίζουν τους 2,4 τόνους, ενώ κατά το ίδιο χρονικό διάστημα πρέπει να έχει προχωρήσει σε εμπλουτισμό σε υψηλό ποσοστό δεκάδων κιλών, αφού η ίδια η ιρανική ηγεσία έχει ανακοινώσει τη συγκεκριμένη διαδικασία. Τέλος, σημειώνουν ότι από μία πυρηνική εγκατάσταση που επισκέφτηκαν είχαν απομακρυνθεί μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για εμπλουτισμό ουρανίου με τρόπο τέτοιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για στρατιωτικούς σκοπούς, κάτι που διέψευσε, αργά χτες, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας της Τεχεράνης, χωρίς, όμως, ν' απαντά πού βρίσκονται τα μηχανήματα.

Η νέα έκθεση της ΔΕΑΕ είναι προφανές ότι επαναφέρει στο προσκήνιο την προοπτική υιοθέτησης απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για νέες κυρώσεις, στη βάση του σχεδίου ψηφίσματος που έχουν, ήδη, κυκλοφορήσει οι ΗΠΑ. Οπως σχολίαζαν, χτες, διπλωματικές πηγές, αν όντως το Ιράν έχει τα προαναφερόμενα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου, η συμφωνία ανταλλαγής που υπέγραψε, πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, η Τεχεράνη με τις Βραζιλία και Τουρκία παύει να έχει τόσο μεγάλη σημασία, καθώς ακόμη και αν εξαχθούν 1,2 τόνοι χαμηλά εμπλουτισμένου ουρανίου, άλλο τόσο περίπου παραμένει εντός Ιράν και μπορεί να εμπλουτιστεί σε μεγαλύτερο ποσοστό. Υπενθυμίζεται ότι η ανταλλαγή ουρανίου είχε ως σκοπό να μην έχει η Τεχεράνη αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου σε μορφή τέτοια που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή όπλων.

Η ιρανική ηγεσία, εκτός από την προαναφερόμενη δήλωση, απέφυγε να σχολιάσει την έκθεση της ΔΕΑΕ. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοτακί επανέλαβε ότι υπάρχουν δύο επιλογές: Η συνεργασία και η αντιπαράθεση και αν τελικά επιβληθούν κυρώσεις, θα σημάνει ότι επιλέχθηκε η επιλογή της αντιπαράθεσης. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ιρανικής βουλής, και πρώην διαπραγματευτής για το πυρηνικό πρόγραμμα, Αλί Λαριτζάνι, τονίζοντας ότι οι νέες κυρώσεις «δε θα σταματήσουν την ιρανική ειρηνική πυρηνική δραστηριότητα, αλλά θα οδηγήσουν σε επανεξέταση των σχέσεων του Ιράν με τη ΔΕΑΕ».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η δήλωση του Βραζιλιάνου υπουργού Εξωτερικών, που τόνιζε ότι η Βραζιλία, αν και τάσσεται ενάντια στην επιβολή κυρώσεων, σε περίπτωση που υπάρξει τέτοια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας θα τη σεβαστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ