Τρίτη 8 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 54
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Κατοχική ... ειρήνη

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Η αιμορραγία του έμψυχου υλικού των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που προσπαθούν να επιβάλλουν διά των όπλων και της κατοχής την «ειρήνη» τους, συνεχίζεται καθώς δέκα ακόμη ΝΑΤΟικοί στρατιώτες, πέντε εξ αυτών Αμερικανοί, σκοτώθηκαν σε διάφορα περιστατικά στο Αφγανιστάν την Κυριακή, στον ταραγμένο Νότο αλλά και το μέχρι πρότινος «ήσυχο» βορά.

Την ίδια στιγμή όμως, η «ειρήνη» προωθείται μέσω της «κυβέρνησης» του εγκάθετου Προέδρου Χαμίντ Καρζάι που έχοντας το πράσινο φως από τους προύχοντες της «τζίργκα» ανακοίνωσε την επανεξέταση όλων των υποθέσεων κρατουμένων στο Αφγανιστάν για συμμετοχή σε ομάδες των Ταλιμπάν με στόχο την απελευθέρωση όσων βρίσκονται υπό κράτηση εξαιτίας αμφισβητήσιμων στοιχείων. Το διάταγμα πάντως κάνει αναφορά μόνο σε όσους κρατούνται σε αφγανικές φυλακές και όχι σε εκείνους που βρίσκονται υπό κράτηση από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στη χώρα. Ο Καρζάι έκανε επίσης αποδεκτές τις παραιτήσεις του υπουργού Εσωτερικών Χανίφ Ατμάρ και του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Αμρουλάχ Σαλέχ μετά την επίθεση με ρουκέτες που δέχθηκε η «τζίργκα» κατά τη διάρκεια της έναρξης των εργασιών της την προηγούμενη βδομάδα.

Οσο ο Καρζάι προωθεί την «ειρήνη» καθ' υπόδειξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, το Πεντάγωνο των ΗΠΑ συνεχίζει να προωθεί τα σχέδια για τη δημιουργία τεράστιας βάσης στο Μαζάρ ε Σαρίφ, που θα καλύπτει περίπου 70.000 τετραγωνικά μέτρα και θα περιλαμβάνει, κέντρο επικοινωνιών, κέντρο τακτικών επιχειρήσεων και εκπαίδευσης, ιατρικό σταθμό κ.ά. Η ανέγερση της βάσης αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα ένα χρόνο, όταν με βάση τις δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων θα αρχίσει η υποτιθέμενη «σταδιακή αποχώρηση».

Στο Πακιστάν, τουλάχιστον πέντε άμαχοι, τρία παιδιά και δύο γυναίκες, σκοτώθηκαν κατά την επίθεση εναντίον στόχων «τρομοκρατών, στο Οραζκάι, όπου κατά τις αρχές σκοτώθηκαν «14 εξτρεμιστές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ