Τρίτη 8 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 54
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
Αντιπαράθεση για τη χούντα της Ονδούρας

ΛΙΜΑ.--

Σχεδόν ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα στην Ονδούρα εξακολουθεί να προκαλεί τρομακτικές εντάσεις στη Λατινική Αμερική και να αποτελεί σημείο σύγκρουσης μεταξύ της πλειοψηφίας των χωρών και των χωρών που ακολουθούν τις ΗΠΑ. Για μία ακόμη φορά η σύγκρουση είναι ανοικτή και μεταφέρθηκε στην πρωτεύουσα του Περού, όπου διεξάγεται από χτες η Σύνοδος του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS).

Οι θέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών ειδικά μετά την εκλογή του «προέδρου» Πορφίριο Λόμπο Σόσα είναι η προσπάθεια νομιμοποίησης του πραξικοπήματος με το πρόσχημα της «αλλαγής σελίδας». Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, ζήτησε χτες την επιστροφή της Ονδούρας στον ΟΑS, πρόταση που αναμένεται να απορριφθεί από την πλειοψηφία των χωρών - ακόμη και το Μεξικό είναι αντίθετο - που θεωρείται μάλλον δεδομένο. Χαρακτηριστικό είναι ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωναν πως «φοβούνται ότι θα επαναληφθεί το σενάριο της προηγούμενης Συνόδου που επισκιάστηκε από την προσπάθεια επιστροφής της Κούβας και του τερματισμού του εμπάργκο, αλλά αυτή τη φορά με αφορμή την Ονδούρα και οι ΗΠΑ με μερικούς συμμάχους θα φαίνονταν ότι βρίσκονται απέναντι από την πλειοψηφία», όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΝΥ Τάιμς».

Ας σημειωθεί επίσης ότι ο Καναδάς, οι ΗΠΑ και το Μεξικό αντιτάχθηκαν στην πρόταση του Εκουαδόρ που είχε τη στήριξη της Νικαράγουας και της Βενεζουέλας να τεθεί ως θέμα στην ατζέντα η αιματηρή επίθεση του Ισραήλ στη νηοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ