Τετάρτη 9 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
Μαζική διαμαρτυρία ενάντια στη λιτότητα

KOΠΕΓΧΑΓΗ.--

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, σύμφωνα με τους διοργανωτές πάνω απο 60.000, συγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα έξω από το Κοινοβούλιο της Δανίας διαμαρτυρόμενοι για το τριετές πακέτο λαϊκής λιτότητας της κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων η κατά το ήμισυ μείωση του χρόνου επιδομάτων ανεργίας που διαρκούσαν τέσσερα χρόνια...

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που διοργανώθηκε από το μεγαλύτερο (σοσιαλδημοκρατικό) εργατικό συνδικάτο της χώρας, συμμετείχαν διαδηλωτές από όλη τη χώρα (200 τουλάχιστον λεωφορεία είχαν ναυλωθεί) και θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Στη διαδήλωση εκφράστηκε η οργή των εργαζομένων ενάντια στα μέτρα που φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες τους, παρά τις προσπάθειες που γίνονται από σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις η κρίση να αποδοθεί στην «κακή δεξιά διαχείριση». Πάντως, και στην Δανία όλο και περισσότερο δυναμώνει η προσπάθεια αγωνιστικών δυνάμεων με ταξικό προσανατολισμό ώστε να κλιμακωθεί ο αγώνας σε ρήξη με τη στρατηγική του κεφαλαίου και όποια πολιτική δύναμη την εκφράζει. Στην πρώτη γραμμή της πάλης βρίσκονται οι κομμουνιστικές δυνάμεις. Πρόσφατα, στις 31 Μάη, έγινε μαζική συγκέντρωση του ΚΚ στη Δανία, του ΚΚ Δανίας και του Δανέζικου ΚΚ, στη πόλη Αρχους όπου από τους κεντρικούς ομιλητές ήταν ο Πάνος Απέργης, στέλεχος της ΚΟ Σκανδιναβίας του ΚΚΕ. Στη συγκέντρωση αναδείχτηκε η σημασία της ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος σε επαναστατική κατεύθυνση και η αναγκαιότητα επεξεργασίας και προσαρμογής των κομμουνιστικών κομμάτων στις απαιτήσεις της σύγχρονης επαναστατικής στρατηγικής σε αντιπαράθεση με τις οπορτουνιστικές δυνάμεις που σήμερα αναλαμβάνουν εργολαβικά να σώσουν το καπιταλιστικό σύστημα από το αδιέξοδο της κρίσης. Πάρθηκε πρωτοβουλία από συνδικαλιστές για να δυναμώσουν οι επαφές με την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία και να προταθούν απεργίες και διαδηλώσεις και κλιμάκωση.

Στην εκδήλωση αυτή ως ένδειξη αλληλεγγύης στην εργατική τάξη της Ελλάδας, συγκεντρώθηκε για το ΠΑΜΕ, το ποσό των 30 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ