Πέμπτη 10 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ «ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Η μάχη των τοπικών εκλογών να μετατραπεί σε καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής

Την ξεκάθαρη θέση ότι «η διοικητική δομή του κράτους, του κάθε κράτους, υπηρετεί το υπάρχον κοινωνικο-οικονομικό σύστημα», εξέφρασε ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Στέλιος Λάμπρου, στη διάρκεια σύσκεψης που διοργάνωσε η παράταξη χτες, με θέμα: «Ο αντιδραστικός "Καλλικράτης" και η απάντηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος», απευθύνοντας ταυτόχρονα κάλεσμα στο λαό στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, να καταδικάσει την κυρίαρχη πολιτική και τους εκφραστές της στην τοπική διοίκηση.

Με δεδομένο ότι οι επικείμενες εκλογές παίρνουν χαρακτήρα γενικής πολιτικής αναμέτρησης, καθώς διεξάγονται σε μια περίοδο που οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι μικροεπαγγελματίες δέχονται μια παρατεταμένη επίθεση στο εισόδημα, στα εργασιακά δικαιώματα, στην Κοινωνική τους Ασφάλιση, η «Συμπαράταξη» κάνει σαφές ότι «τα ονομαζόμενα τοπικά προβλήματα είναι απόρροια των γενικών, έχουν δηλαδή κοινωνικοταξική αναφορά».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Στ. Λάμπρου κατέθεσε την επιδίωξη της παράταξης, «στα ψηφοδέλτιά μας να εκφραστεί όσο το δυνατό καλύτερα η κοινή δράση και συνεργασία με ριζοσπαστικές λαϊκές δυνάμεις που έχουν δοκιμαστεί θετικά στις γραμμές του κινήματος. Η συνεργασία θα βασιστεί στην κοινή αντίληψη για το ρόλο και το χαρακτήρα της νέας διοικητικής δομής, στη γραμμή ανασύνταξης του κινήματος, στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων του ενιαίου μετώπου πάλης εργατοϋπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών κατά της εξουσίας των μονοπωλίων, της πάλης για την αλλαγή στο επίπεδο της εξουσίας υπέρ της λαϊκής εξουσίας».

Στην κατεύθυνση αυτή τόνισε ότι «όλοι όσοι πλήττονται από τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ (Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) έχουν την ευκαιρία να μετατρέψουν αυτήν την εκλογική μάχη σε καταδίκη αυτής της πολιτικής και των κομμάτων που τη στηρίζουν (ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.). Να αποδείξουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι, για μια ακόμα φορά, να πιστέψουν το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Να αποδείξουν με τη μαζική συμμετοχή τους στις κάλπες ότι ο λαός δε συμφωνεί με τα βάρβαρα μέτρα «εξόδου από την κρίση» όπως τα ονομάζουν. Ο Στ. Λάμπρου υπογράμμισε ότι κριτήριο ψήφου πρέπει να είναι όχι τα πρόσωπα αλλά «η στάση των συνδυασμών απέναντι στα καθημερινά εργατικά, λαϊκά προβλήματα, απέναντι στις αιτίες της κρίσης και τη διέξοδο απ' αυτήν, ποια πολιτική δύναμη τους στηρίζει».

Ο «Καλλικράτης» δημιουργεί ευνοϊκότερους όρους για το κεφάλαιο

Αναφερόμενος στον «Καλλικράτη» τόνισε ότι «έχει απόλυτη σχέση με την επίθεση που γίνεται στο λαϊκό εισόδημα, στα ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα του εργαζόμενου λαού. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι του "προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης". Είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις αναδιαρθρώσεις σ' όλα τα επίπεδα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Θα συμβάλει στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει προς όφελος του λαού κανένα οξυμένο πρόβλημα».

«Η προτεινόμενη μείωση του αριθμού των περιφερειών και των Δήμων - συμπλήρωσε ο Στ. Λάμπρου - η διεύρυνση του χώρου ευθύνης τους, δε γίνεται για την απλή μεταφορά αρμοδιοτήτων («αποκέντρωση»), όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά με την ισχυρότερη κρατική παρέμβαση, για δημιουργία ευνοϊκότερων όρων για επενδύσεις επιχειρηματικών ομίλων, στα νέα λιγότερα σε αριθμό σχήματα, αλλά με μεγαλύτερη πληθυσμιακή συγκέντρωση, που ευνοεί την ανάπτυξη νέων οικονομικών δραστηριοτήτων και την πρόσβαση σε διάφορους τομείς της οικονομίας, χωρίς τη μεσολάβηση μικρών οργανισμών (Δήμων) που έχουν ως συνέπεια χρονοβόρες και περίπλοκες διαδικασίες. Ετσι ο λαός, τα έργα και τις αποκεντρωμένες υπηρεσίες που θα του παρέχονται από τους δήμους θα τις χρυσοπληρώνει μία ως φορολογούμενος και μία ως χρήστης».

Σημειώνεται ότι το επόμενο διάστημα η «Συμπαράταξη» θα προχωρήσει σε νέες ενημερωτικές συσκέψεις στα δημοτικά διαμερίσματα της πόλης για το περιεχόμενο του «Καλλικράτη». Μετά την ομιλία ακολούθησαν ερωτήσεις και διάλογος για τα οικονομικά των δήμων, το εκλογικό σύστημα, τα κριτήρια χωροθέτησης, την τύχη των δημοτικών υπηρεσιών κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ