Σάββατο 12 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ
Ετοιμάζεται ο διαμελισμός του Σουδάν

Διαμηνύει στο βορρά να μη λογαριάζει τα πετρέλαια του νότου...

Προσφυγόπουλα σε αυτοσχέδιο σχολείο, στα περίχωρα του Νταρφούρ
Προσφυγόπουλα σε αυτοσχέδιο σχολείο, στα περίχωρα του Νταρφούρ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΧΑΡΤΟΥΜ.--Ο σουδανικός βορράς καλά θα κάνει να ξεχάσει τα πετρέλαια του νότου και να ανασχεδιάσει μία βιώσιμη οικονομία σε εναλλακτικές πηγές για να αποφευχθεί το ξέσπασμα νέων συρράξεων. Αυτό ήταν το κεντρικό νόημα της τελευταίας έκθεσης που εξέδωσε χτες η Παγκόσμια Τράπεζα (δηλαδή ένας απο τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς), «συμβουλεύοντας» την κυβέρνηση του Σουδάν να πάρει τα μέτρα της ενόψει του δημοψηφίσματος του 2011.

Ετσι, οι συντάκτες της έκθεσης, προεξοφλώντας ως σχεδόν σίγουρο το διαμελισμό της χώρας και τη δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών, προτείνουν τη «μείωση» της εξάρτησης του βορρά από τα πετρέλαια του νότου, τα οποία αποτελούν το 75% των συνολικών πετρελαϊκών κοιτασμάτων της χώρας (που εκτιμώνται σε πάνω από 6,3 δισ. βαρέλια).

Ορισμένοι αξιωματούχοι της νοτιοσουδανικής κυβέρνησης σχολιάζοντας την έκθεση είπαν ότι ακόμη και στην περίπτωση που αποφασιστεί στο δημοψήφισμα του 2011 η ανεξαρτησία του νότου, ο διαμοιρασμός των πετρελαϊκών εσόδων «θα μπορούσε να συνεχιστεί από κοινού για μία συγκεκριμένη περίοδο»...

Παρόμοιες σκέψεις έκανε πριν λίγες μέρες και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Σουδάν, Σασμπίρ Μοχάμεντ Αλ Χασάν, σημειώνοντας ότι εάν αποσχιστεί ο νότος «αυτό θα επηρεάσει δυσμενώς την οικονομία, εκτός και εάν η κυβέρνηση πάρει αντίμετρα». Προέβλεψε έτσι ότι τα κρατικά έσοδα θα μειωθούν κατά 6,7 δισ. δολάρια...

Χάρη στην πετρελαϊκή παραγωγή που ξεκίνησε το 1999, τα πετρελαϊκά έσοδα του Σουδάν από το μαύρο χρυσό πενταπλασιάστηκαν. Από 10 δισ. δολάρια που ήταν το 1999, το 2008 έφθασαν τα 53 δισ. δολάρια.

Προφανώς, η έκθεση σχετίζεται με το πλαίσιο ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων που προωθούν οι ΗΠΑ ευρύτερα στην Αφρική, ενθαρρύνοντας παντοιοτρόπως την ανεξαρτητοποίηση του σουδανικού νότου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ