Σάββατο 12 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ
Επισφαλείς οι θεραπείες με βλαστοκύτταρα

ΣΑΝ ΧΟΣΕ.-- Τον τερματισμό πειραματικών θεραπειών με βλαστοκύτταρα, επειδή είναι αμφίβολης ασφάλειας και αποτελέσματος, αποφάσισε το υπουργείο Υγείας στην Κόστα Ρίκα, σε μία προσπάθεια να περιορίσει την εκμετάλλευση ντόπιων, αλλά και ξένων (κυρίως Αμερικανών) ασθενών που κατακλύζουν τις ιδιωτικές κλινικές της χώρας ελπίζοντας σε μία πρωτοποριακή θεραπεία.

Η μεγαλύτερη ιδιωτική κλινική στην Κόστα Ρίκα, «Ιδρυμα Κυτταρικής Ιατρικής», ανήκει στον Αμερικανό επιχειρηματία Νηλ Ριόρνταν και έχει προσελκύσει εκατοντάδες Αμερικανούς καρκινοπαθείς και ασθενείς με σοβαρούς τραυματισμούς που ελπίζουν σε κάποιο θαύμα. Οι αρχές της χώρας επέτρεπαν τη λήψη βλαστοκυττάρων από το λίπος και το μυελό ασθενών στις ιδιωτικές κλινικές, ενώ τυπικά δεν υπήρχε νομικό πλαίσιο απαγόρευσης της χρησιμοποίησής τους για θεραπείες. Τώρα αυτό είναι πλέον παρελθόν...

Πρόσφατα, η Διεθνής Εταιρεία Βλαστοκυτταρικών Ερευνών διαπιστώνοντας κύματα ιατρικού τουρισμού χιλιάδων ασθενών από πλούσιες χώρες σε άλλες, όπως η Κόστα Ρίκα, το Μεξικό, η Κίνα και η Ινδία, όπου δεν απαγορεύονται οι βλαστοκυτταρικές θεραπείες, είχε προειδοποιήσει πως προς το παρόν δεν έχει αποδειχθεί ούτε το επιστημονικό αποτέλεσμα, αλλά ούτε και η ασφάλεια αυτών των «θεραπειών» και ότι τα πολυδιαφημισμένα «αποτελέσματα» είναι περισσότερο αποτέλεσμα μάρκετινγκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ