Τετάρτη 23 Ιούνη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Κίνδυνοι από την υποχρηματοδότησή του

Μπροστά στον κίνδυνο ακύρωσης κάθε δράσης και προγραμματισμού του, βρίσκεται το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ), λόγω της συστηματικής υποχρηματοδότησής του από το ΥΠΠΟ-Τ. Ο υπουργός, Παύλος Γερουλάνος, μόλις προχτές υπέγραψε τον προϋπολογισμό του 2010, παρότι ήταν έτοιμος από το Γενάρη, με αποτέλεσμα το ΔΣ του ΕΕΤΕ να μην μπορεί να πληρώσει ούτε την τρέχουσα μισθοδοσία των υπαλλήλων.

Το ποσό που εγκρίθηκε για φέτος είναι εξαιρετικά χαμηλό, 270.000 ευρώ, ενώ οι ανελαστικές δαπάνες (ενοίκιο γραφείων, μισθοδοσίες, στοιχειώδη λειτουργικά έξοδα) ανέρχονται στα 435.000 ευρώ και οι πραγματικές ανάγκες για την υλοποίηση του προγραμματισμού και την εκπλήρωση των σκοπών του είναι τουλάχιστον 1.192.000 ευρώ.

Το ΕΕΤΕ υποχρηματοδοτείται από το 2003. Το 2005, ήδη, τα χρέη έφτασαν στα 200.000 ευρώ. Από το 2006 έως και το 2009 η κρατική επιχορήγηση ήταν πάντα στο μισό των ανελαστικών του δαπανών. Σήμερα, τα συσσωρευμένα χρέη του ΕΕΤΕ, από τις σημαντικές δράσεις του, τα τελευταία πέντε χρόνια, ανέρχονται στα 270.000 ευρώ. Σημαντικό μέρος των χρεών του από το 2009 αφορά στα ενοίκια στέγασής του (μηνιαίο ενοίκιο 7.200 ευρώ περίπου), ενώ δεν περιλήφθηκαν στο φετινό προϋπολογισμό τα 91.000 ευρώ για τα ενοίκια του 2010, χρέος που θα είχε αποφευχθεί, αν το ΥΠΠΟ-Τ πλήρωνε τις δαπάνες αποκατάστασης του κτιρίου στη Βαλτετσίου 42.

Απόδειξη αυτής ανάλγητης πολιτικής των κυβερνήσεων διαχρονικά του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ενάντια στον πολιτισμό είναι ότι το Επιμελητήριο αναγκάζεται να πληρώνει για στέγη, νοικιάζοντας γραφεία από ιδιώτες, την ίδια στιγμή που 26 ολόκληρα χρόνια το υπουργείο «επισκευάζει» το κτίριο στη Βαλτετσίου, χρωστώντας, μάλιστα, στην εργολήπτρια εταιρεία 123.000 ευρώ και άλλα 177.000 ευρώ για την αποπεράτωση του έργου.

Η κατάσταση δεν πάει άλλο

Την 1η Ιούλη εκδικάζεται αγωγή των ιδιοκτητών των γραφείων που νοικιάζει το Επιμελητήριο, λόγω αδυναμίας καταβολής των ενοικίων.

«Η κατάσταση δεν πάει άλλο», τόνισε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου το ΔΣ του ΕΕΤΕ. «Το Επιμελητήριο αδυνατεί να υλοποιήσει τους σκοπούς του. Θεωρούμε ότι δεν μπορεί να παίρνουμε την απάντηση ότι "το υπουργείο εποπτεύει εκατό και πλέον νομικά πρόσωπα". Θεωρούμε ότι η φύση του Επιμελητηρίου επιβάλλει διαφορετική αντιμετώπισή του. Η βαρύτητα της λειτουργίας και του ρόλου του δεν μπορεί να συσχετιστεί με άλλα νομικά πρόσωπα, πολλά από τα οποία είναι Ιδιωτικού Δικαίου, με περιορισμένο ορίζοντα λειτουργίας και δράσης».

Ενδεικτικά της αντίληψης του ΥΠΠΟΤ είναι τα εξής γεγονότα: Το «OUT LOOK» της Ολυμπιάδας - ιδιωτική έκθεση αλλά με δημόσιο χρήμα - κόστισε 1.300.000 ευρώ. Το ΥΠΠΟ κατ' επανάληψη χρηματοδότησε εκπροσώπηση της Ελλάδας με ένα άτομο στην Μπιενάλε Βενετίας, δίνοντας πάνω από 400.000 ευρώ.

Το ΕΕΤΕ διεκδικεί πρόσθετη επιχορήγηση ώστε: Να πληρώσει τα χρέη προηγούμενων ετών, ύψους 270.000 ευρώ. Να καλύψει το έλλειμμα των ανελαστικών δαπανών του ΕΕΤΕ για το 2010, μεταξύ των οποίων είναι το μίσθωμα του ακινήτου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ